Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt.
Rumuni u svojoj kuhinji pre svega koriste svinjsko meso, ali se konzumira i govedina, teletina, piletina, jagnjetina i ražnjići. Deo recepata je povezan sa određenim godišnjim dobom ili konkretnim praznikom.
Tako na primer za Božić, u skladu sa narodnim običajem, svaka porodica na selu kolje prase od kog se prave mnoga i raznovrsna mesna jela kao što su: krnaci, kaltaboši, lebar, pihtija (ili pača), sarme, različite vrste roštilja, ćufte, tokitura (vrsta kavurme) i dr.
Za Uskrs se priprema jagnjeće meso na roštilju ili dinstano, jagnjeća sarma, pača, čorba i naravno, crvena jaja, a za desert se servira paska (vrsta pite sa sirom i suvim grožđem) i milibrot.
Jedno od najpoznatijih tipično rumunskih jela je mamaljiga (kačamak) koja se sprema prema specijalnom receptu od kukuruznog brašna i konzumira se uglavnom sa sarmama, pavlakom i jajima. Ovo jelo dosta dugo je smatrano seoskom i hranom siromašnih ljudi, danas je pravi delikates koji se mnogo traži i nudi po restoranima.
Mici or mititei sa bukvalnim značenjem male stvari, takođe je specifičan specijalitet kojeg u našem severnom komšiluku jedu najčešće u kombinaciji sa senfom i pivom. To su ćufte ili ćevapčići na grilu, pripremljeni od smese od jagnjetine, govedine i svinjskog mesa, sa začinima kao što su beli luk, crni biber, majčina dušica, korijander, anason, čubar i ponekad prstohvat aleve paprike.
Takođe, Rumuni obožavaju i pasulj sa svinjskim mesom koji je veoma često konzumirano jelo po njihovim zemljama, ali najpopularnija ostaje tradicija da se kuva za državni praznik.
Mucenici je kolač koji se sprema samo jednom godišnje, 9. marta kada Rumunija proslavlja praznik Sv. četrdeset mučenik Sevastijskih. Ovo čini desert toliko posebnim, a deca zaista obožavaju mucenici. Ovo je malo čudno jelo, ali jednostavno za pripremu. Kod njega je karakteristično što mora da se napravi u obliku broja osam zog simbolike praznika.
Još neki od klasika rumunske kuhinje: rumunska musaka sa jagnjećim mesom, kifteluce, rumunski gulaš, malaj, rumunski ćevapčići.
Komentari