Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»U koja jela se dodaje husk?

U koja jela se dodaje husk?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3882
U koja jela se dodaje husk?

Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta.

Korisna svojstva huska

Pod nazivom husk podrazumeva se 100% prirodna biljna vlakna, koja se nazivaju i biljna vlakna, vlakna ili balastne materije. Proizvod husk sastoji se samo od čistih belih omotača indijske bele bokvice.

Ova vlakna telo ne apsorbuje, usporavaju apsorpciju masti i ugljenih hidrata i uklanjaju ih iz creva. Ovo smanjuje proizvodnju insulina u telu.

Način delovanja huska

Kada uđe u vodu, husk počinje da se povećava u zapremini. Jedan gram huska apsorbuje do 50 grama vode i pretvara se u masu nalik na žele.

Husk vlakna se ne apsorbuju i idu pravo u creva, čiste njihove zidove i uklanjaju toksine iz njih. Stvaraju korisnu crevnu floru koja leči čireve, stvara osećaj sitosti i leči crevni trakt.

Primene huska

Rastvaranje huska u vodi

Pogodan je kod opstipacije za omekšavanje prolaza i obnavljanje crevnih bakterija, za dijareju za upijanje viška vode i smirivanje pražnjenja creva, za kontrolu i smanjenje telesne težine zbog osećaja sitosti, snižavanje šećera i holesterola u krvi usled apsorpcije ugljenih hidrata iz hrane..

Jela sa huskom

Husk se može koristiti kao zamena za brašno ili mekinje, a to omogućava dodavanje više ugljenih hidrata u hranu.

Doručak sa huskom

Mekike sa sirom, omiljeni doručak mnogih ljudi, mogu se napraviti od huska sa 1 prepunom kašikom, uz jaje, kiselo i sveže mleko i sir, kao i prašak za pecivo za volumen. Mekike sa huskom se prže i serviraju sa voćem. Mekkike se takođe mogu pripremiti sa šunkom i sirom.

Pita sa huskom

Pita od huska se ponovo pravi od 1 kašike huska pomešane sa 1 kašikom mekinja i dodata u jaja, sir, obrano mleko i druge sastojke. Pečeno u malom tiganju i takođe servirano sa voćem da uravnoteži ugljene hidrate.

Druga hrana sa huskom

Keto hleb sa huskom

Možete da pravite palačinke od huska, peciva, dijetalne mafine od huska, kolače i kekse od huska, ali sadržaj huska u receptu ne bi trebalo da prelazi 1-2 kašike.

Ako se pravi keto hleb sa huskom, husk se meša sa drugim keto brašnom kao što su susamovo, bademovo, a količina huska ne bi trebalo da prelazi 10 grama. Hleb je dijetalani veoma koristan za dijabetes.

Husk se može koristiti i kao smesa za pohovanje pri pripremi mesa, umesto brašna. Pohovani kačkavalj sa huskom je veoma popularan.

Voćni musevi postaju posebno zdravi ako se dodaju vlakna sa 1 kašikom huska.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest