Tikvice su dobro poznato povrće na anšim prostorima. Pošto su to niskokalorična i lagana hrana, a takođe i sezonsko povrće za prolećno doba, većina nacionalnih balkanskih jela sa tikvicama su prolećna jela.
Za razliku od mnogih drugih zemalja u kojima tikvice mogu da se jedu sirove, u Bugarskoj se one uglavnom termički obrađuju. Prže se, kuvaju, peku u rerni, na roštilju itd.
Raznovrsnost ukusnih recepata koji uključuju tikvice je ogromna, ali evo nekih od najomiljenih jela od tikvica.
Pržene tikvice sa mlečnim sosom
Pa, ovo je pravi klasik! Teško da postoji osoba koja ne voli sveže pržene tikvice do zlatne boje, koje se obično služe sa sosom od kiselog mleka, mirođije, soli i belog luka.
S obzirom na sve veće interesovanje za zdravu ishranu, već postoje brojna domaćinstva u kojima se tikvice ponovo spremaju na sličan način, ali se ne prže da plivaju u masti, već se peku u rerni. Da, neki će reći da ne postoji način da se zamene klasične pržene tikvice, ali druga opcija je ne samo zdravija, već je i lakša za pripremu. Isečene tikvice samo uvaljajte u brašno i malo soli, malo poprskajte masnoćom i ispecite u plehu. Bez prskanja ulja, bez mirisa prženog!
Pirinač sa tikvicama
Takođe klasično jelo koje se može pripremiti i na ringli ili se može peći u rerni. Obično se pirinač prži zajedno sa lukom i dodaju mu se narendana šargarepa i tikvica iseckana na kockice. Odlično ide i mirođija, a neki više vole da dodaju paradajz u ovo jelo.
Punjene tikvice
Punjene tikvice se obično prave od mlevenog mesa i pirinča začinjenog čubrom, jer malo ljudi voli da im glavno jelo bude potpuno posno. Ako ste vegetarijanac ili samo volite lakšu hranu, tikvice možete puniti samo pirinčem, lukom i šargarepom. A zašto ne i pečurkama?
Pohovane tikvice
Pohovane tikvice je omiljeno jelo i mladih i starih. Pripremaju se od isečenih tikvica koje se nakon što se ocede prže na masnoći. Zatim, kao sendvič, između 2 tikvice stavite mešavinu sira, jaja i mirođije. Sendvič se pritisne pa ponovo prži, prvo uvaljan u brašno, umućena jaja i prezle. Iskreno vam preporučujemo da probate ove sendviče sa tikvicama, koji su u Bugarskoj poznati kao burek tikvice, ali imajte na umu da su zbog dvostrukog prženja i prilično kalorične.
Plakija od tikvica
Ovo tipično jelo ima mnogo varijanti, ali klasično je da bude višeslojno, jedan sloj se sastoji od isečenih tikvica, naizmenično sa mešavinom povrća od luka, šargarepe, paprike, belog luka, mirođije i peršuna, a pre toga se svi sastojci posole.. Sve ovo se zapeče u rerni uz dolivanje masnoće i vode, a na kraju pečenja sve se pospe mešavinom brašna, vode i sirćeta da se dobije nešto kao preliv.
Zapečeno jelo od tikvica
Klasična zapečeno jelo se pravi od svih vrsta povrća, ali će biti pravi propust ako tikvice ne dodate u krompir, papriku, luk, patlidžan, šargarepu, grašak, boraniju, bamiju i paradajz. Da li će zapečeno jelo biti posno ili sa mesom, svako domaćinstvo odlučuje prema svojim željama, ali se obično u proleće akcenat stavlja na lakša, posna jela.
Ostali recepti sa tikvicama koje preporučujemo da isprobate su:
- lake ćuftice od tikvica;
- a zašto ne i musaka od tikvica;
Komentari