Vekovima se čaj povezuje sa državama Istoka. Danas je ovaj napitak omiljeni ljudima u celom svetu. Ovo je zbog ne samo neverovatnog ukusa, nego i koristi koje on nosi za zdravlje. Nezavisno od svoje vrste, čaj se preporučuje za svaku moguću bolest - od mršavljenja do zaštite od bolesti raka.
Kineski čak ulong izoštrava pažnju ljubitelja ovog napitka svojom reputacijom jednog od najčistijih na svetu. Crni čaj ulong koji se danas uzgaja na Tajvanu je oksidisan i vatren, s obzirom na tu da u procesu njegove pripreme prolazi oksidaciju i fefmentaciju, a to mu daje specifičnu, jaku i prepoznatljivu aromu, ukus i boju po kojoj ga odmah razlikujemo među ostalim.
Ovi hemijski procesi menjaju njegov sastav i definišu njegovu raznolikost. Čaj ulong sadrži mnogo antioksidanasa. Minerale od vitalnog značaja u njegom sastavu predstavljaju mangan, kalcijum, kalijum, bakar i gvožđe. Od vitamina mogu da se otkriju A, B, C, E, K, folna kiselina.
Njegova korisna svojstva su zaista impresivna kao za zdrav napitak.
- On štiti od štetnog delovanja slobodnih radikala - zahvaljujući polifenolnim jedinjenjima borba sa slobodnim radikalima je uspešna;
- Pomaže kod gojaznosti - sastav Ulong čaja je efikasan za kontrolisanje metabolizma masnoća. Njegova svakodnevna konzumacija topi masnoće;
- Koristan je za kosti - minerali u sadržaju jačaju kosti, štite zube i pomažu zdravom rastu tela;
- Odgovarajuć je za one koji boluju od dijabetesa - ova vrsta čaka se koristi kod lečenja dijabetesa tipa II. On je dodatak u različitim lekovima za lečenje bolesti;
- Profilaktičko sredstvo protiv raka - polifenoli pomažu ćelijskoj smrti rakovih ćelija u želucu. One imaju moć da spreče pojavu drugu vrstu raka;
- Antidepresivno dejstvo - polifenola je zbog uloge čaja kao antidepresiva;
- Pomaže koži - kod redovne upotrebe neki kožni problemi kao što je ekcem uspešno se leče.
- Jača srce - upotreba ovog čaja smanjuje krvni pritisak i štiti srce od mnogih bolesti koje su posledica visokih nivoa krvnog pritiska.
Tokom poslednjih godina ova vrsta čaja se dokazuje kao zdrav deo svake vrste dijete. Kofeina u njemu je 2 puta manje, nego u kafi i ova činjenica nameće čaj ulong kao pdgovarjauć napitak tokom dana koji može da se pije po nekoliko puta.
Komentari