Početkom jeseni vreme postepeno počinje da bude hladnije, dolaze kišni i tmurni dani, počinju prve prehlade i virusna oboljenja. U ovom periodu organizmu je posebno potrebna podrška. Dobro rešenje za poboljšanje tonusa i raspoloženja i jačanje odbrane tokom ove sezone je šolja toplog čaja.
Za razliku od letnjeg perioda, kada se preporučuje da se daje prednost zelenim, crvenim i crnim čajevima, u jesen su prikladniji biljni sastojci, posebno oni koji imaju zagrevajući karakter. Daćemo vam nekoliko ideja za ukusni jesenji čaj, u kome ćete uživati i istovremeno organizmu pružiti zdravstvene koristi.
Čaj od đumbira
Sastav đumbira uključuje vitamine A, B, aminokiseline, gvožđe, kalijum, fosfor, cink. Pozitivno deluje na kardiovaskularni sistem, čisti jetru, stimuliše moždanu aktivnost i podstiče gubitak težine. Sadrži i veliku količinu vitamina C, pa se preporučuje kod prehlade.
Narendajte svež koren đumbira. Zatim dodajte vodu. Pokrijte poklopcem i ostavite da se kuva 15-20 minuta. Nakon hlađenja, lagano dodajte sok od limuna i med. Ako odlučite da koristite suvi đumbir, onda imajte na umu da su korisna svojstva čaja smanjena.
Čaj od brusnice
Ovaj jesenji čaj je posebno bogat antioksidansima, a brusnice su jedno od voća sa najnižim kalorijama – samo 26 kalorija na 100 grama. Čaj od brusnice ima visoka antimikrobna svojstva, a komponente brusnice štite krvne sudove od plakova holesterola.
Istraživanja sprovedena u 20. veku dokazala su da napici od brusnice pojačavaju dejstvo antibiotskih lekova, pa lekari često preporučuju ispijanje čaja od brusnice u lečenju upale.
U jesen predlažemo da probate čaj od brusnice sa pomorandžom. Za njega će vam trebati: 100 grama brusnica, pola pomorandže, med, cimet, 1 komad korena đumbira. Stavite lonac vode na šporet da provri. Narandžu treba preliti sa vrelom vodom i iseći je na male kriške.
Zatim pomešajte narandžu sa brusnicama. U dobijenu mešavinu dodajte kašiku zelenog čaja, malo parče đumbira i štapić cimeta. Sve ovo se prelije vrelom vodom i ostavi da ključa 1 minut. Zatim morate kuvati čaj 15 minuta. Nakon isteka vremena dodajte med po ukusu, napitak procedite i sipajte u čaše.
Čaj od majčine dušice
Majčina dušica je popularan dodatak crnim i zelenim čajevima. Čaj od majčine dušice ne samo da tonira, već i leči. Uz dodatak meda, može se piti kod bolesti respiratornog sistema radi dejstva izbacivanja sekreta, kao izvor vitamina C i B, cinka, kalijuma i bakra. Ovaj čaj poboljšava imunitet, snižava pritisak, poboljšava pamćenje i raspoloženje.
Da biste pripremili zdrav jesenji čaj, kašičicu sušene majčine dušice sipajte u šolju ključale vode, prokuvajte 3-5 minuta i ostavite da odstoji 10 minuta. Zatim procedite i poslužite sa medom. U čaj od majčine dušice možete dodati nanu, origano, šipak, koru pomorandže, sok od limuna.
Čaj od nane
Ovo piće ima sedativna svojstva. Pomoći će vam da se opustite nakon napornog radnog dana, obezbediće vam zdrav i čvrst san, a ujutru će vam dati snagu i vedrinu. Pored toga, sveže skuvani čaj od nane efikasno se bori protiv stresa. Kod prehlade napitak može da ublaži tegobe, dobar je i kod glavobolje.
Za jesenje dane možete probati čaj od nane i divlje jabuke. U pola litra ključale vode dodajte 1 kašičicu listova nane i sitno iseckanih plodova divlje jabuke. Kuvajte 5 minuta na laganoj vatri, a zatim ostavite još 10 minuta ispod poklopca. Procedite i poslužite po želji sa medom, cimetom, svežim listovima nane.
Čaj od lipe
Čaj od lipe je neverovatno zdrav, aromatičan i sladak napitak divne arome. Preporučuje se kod prehlade, bori se protiv upale, ublažava bol, poboljšava varenje, uravnotežuje pritisak, a ima i izražen sedativni efekat.
Ovaj topli jesenji napitak najbolje je kuvati u zagrejanom čajniku ili loncu. Nekoliko kašika cveta lipe prelijte vrelom vodom i ostavite da ključa na tihoj vatri 5-10 minuta. Čaj će biti još ukusniji ako mu dodate med ili slatko, kandirano voće ili listiće nane.
Čaj od šipka
Čaj od šipka odlično osvežava, poboljšava imunitet i bori se protiv prehlade zbog sadržaja velike količine vitamina C. Pomaže i kod anemije, bolesti kardiovaskularne distonije i gastrointestinalnog trakta.
Da biste pravilno izdvojili vitamin C iz šipka, ne morate ga kuvati! U čašu ključale vode stavite 1 supenu kašiku izmrvljenih suvih plodova šipka i ostavite da odstoje nekoliko sati. Da bi čaj bio topao, možete ga pripremiti u termosu ili u posudi sa poklopcem umotanoj u vunenu tkaninu. Zatim procedite i možete dodati med.
Čaj od crne ribizle
Čaj od crne ribizle se preporučuje za jačanje imuniteta, lečenje i prevenciju gripa i prehlade. Koristan je i za osobe sa hipertenzijom i dijabetesom i za one osobe koje su sklone gojaznosti, jer sadrži linolensku kiselinu, koja podstiče razgradnju telesnih masti. Ali postoje i ljudi kojima je čaj od crne ribizle kontraindikovan - oni čiji organizam ima povećan rizik od tromboze, kao i oni koji su imali srčani i moždani udar.
Skuvajte u litru ključale vode po 2 kašike zelenog i belog čaja i po jednu kašičicu listova i bobica ribizle. Napitak kuvajte 15 minuta, pa procedite, sipajte u čaše, dodajući u svaku po kašičicu soka od crne ribizle. Za dekoraciju možete staviti nekoliko bobica crne ribizle u čašu i dodati 2-3 listića nane.
Čaj masala
Rodno mesto ovog napitka, čije ime se prevodi kao "čaj sa začinima", se veruje da je Indija. Ovo neobično piće je mešavina čaja sa indijskim začinima i biljem, kuvan sa mlekom. Postoji mnogo recepata za njegovu pripremu. Najčešće se ovom aromatičnom napitku dodaju kardamom, cimet, đumbir, muškatni oraščić, karanfilić i piment. Ovaj čaj dobro zagreva, tonira i blagotvorno deluje na imuni sistem čoveka, daje energiju i snagu. Takođe je poznat po odličnom ukusu.
Ponudićemo vam jednostavnu opciju za čaj masalu. Trebaće vam 3 šolje vode, 4 komada od začina karanfilića, prstohvat mlevenog cimeta, prstohvat muškatnog oraščića, prstohvat mlevenog kardamoma, 1 šolja mleka, 2 kašičice smeđeg šećera, 1/2 kašike svežeg đumbira, 1 kašičica crnog čaja. Kada voda provri, dodajte začine: karanfilić, cimet, kardamom, muškatni oraščić. Kuvajte 10 minuta.
U međuvremenu, sitno iseckajte komad đumbira da dobijete pola kašike seckane pulpe. Dodajte u vodu. Posle 3 minuta dodajte mleko, šećer i ostavite da ključa još 5 minuta. Zatim isključite vatru. Dodajte čaj (preporučuje se da dodate indijske sorte) – ostavite da se kuva oko tri minuta i poslužite.
Voćni čaj
Možete to nazvati i vrućim kompotom. Kriške jabuke, kruške ili dunje, prokuvane sa vodom i listom rozetle ili dodatim voćem u crni čaj doneće vam svežinu i toplinu, daće energiju i snagu vašem telu tokom prohladnih jesenjih dana. Deca će posebno uživati u aromatičnom voćnom ukusu. Po želji možete dodati aromatično bilje, šećer, med, cimet, đumbir, sok od limuna.
Verovatno ima još mnogo ideja za tople jesenje napitke, ali nadamo se da smo bili od pomoći sa našim predlozima. Želimo vam ugodnu i toplu jesen uz šoljicu čaja i dobro raspoloženje!
Komentari