Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Čaj od crne ribizle - zašto da ga pijemo?

Čaj od crne ribizle - zašto da ga pijemo?

Diana IvanovaDiana Ivanova
Početnik
93592
Čaj od ribizle - zašto da ga pijemo

Crna ribizla je žbun čiji su plodovi, listovi i grane bogati vitaminima i mineralima. U narodnoj medicini crna ribizla se koristi za jačanje imunološkog sistema i lečenje nekih bolesti. Čaj od listova crne ribizle je veoma popularan među ljudima u nekim severnijim zemljama. Hajde da vidimo zašto.

Sve je korisno u ribizli - i plod, i lišće, pa čak i grančice. Bobice crne ribizle se mogu jesti sveže, od njih se pravi sok, a ako su osušene, može se napraviti čaj. Mada je češće da ljudi prave čaj od listova crne ribizle kao i od njenih grančica.

Za pripremu takvog čaja koriste se i sveži i osušeni listovi ili grančice crne ribizle. Stoga je čaj od crne ribizle relevantan u bilo koje doba godine.

Kako sakupiti listove crne ribizle za čaj

Listovi ribizle
Fotografija: Pezibear/pixabay.com

Listovi ribizle se sakupljaju tokom perioda cvetanja. U ovom trenutku akumuliraju maksimalnu količinu esencijalnih vitamina, makro- i mikroelemenata. Važno je da grmlje mesec dana ranije nije bilo hemijsko tretirano. Listovi moraju biti odabrani zdravi, bez prisustva gljivica.

Vreme sakupljanja treba da bude između 10-12 sati, tako da se jutarnja rosa već osušila, vreme bi trebalo da bude vedro, sa minimalnom vlažnošću. Zatim se moraju pravilno osušiti i čuvati:

- tanak sloj prikupljenih sirovina stavlja se na glatku površinu (pleh, tanjir);

- ostaviti 1 dan na tamnom mestu, skriveno od sunčeve svetlosti;

- listovi čije su se ivice osušile skupljaju se u gomile od 10 i umotaju u cev;

- zatim se stavljaju u emajliranu posudu, prekrivaju vlažnom krpom i stavljaju na toplo mesto 12 sati za fermentaciju;

- po isteku vremena suše se u rerni na temperaturi od 100 stepeni;

Možete ih čuvati 2-3 godine u staklenoj posudi sa dobro zatvorenim poklopcem ili pamučnim kesama.

Grane ribizle se sakupljaju u rano proleće kada se grm orezuje. Suše se u hladu na prozračnom mestu. Plodovi se sakupljaju u punoj zrelosti.

Korisna svojstva crne ribizle

U periodu cvetanja listovi akumuliraju maksimum askorbinske kiseline, eteričnih ulja, fitoncida, pa se njihovom upotrebom u čaju:

- Blokira razvoj upale. Koristi se u borbi protiv prehlade kao kuvani napitak;

- Deluje baktericidno i antiseptično, antifungalno;

- Jača zaštitne funkcije tela;

- Čaj od crne ribizle ima i dijaforetsko dejstvo, snižava telesnu temperaturu;

- Listovi ribizle se koriste i kod upale usne duplje;

- Ovaj čaj pomaže kod bolesti grla, ublažava promuklost;

- Inhibira stvaranje slobodnih radikala. Kao antioksidans zbog prisustva polifenolnih jedinjenja, sprečavaju metaboličke poremećaje, starenje organizma i doprinose uklanjanju toksina;

- Ima efekat toniranja;

- Pomaže u uklanjanju mokraćne kiseline;

- Pomaže u održavanju gustine zuba i kostiju;

- Jača miokard i reguliše cirkulaciju krvi (zbog prisustva kalijuma, kalcijuma, fosfora);

- Jača zidove krvnih sudova, čini ih elastičnim, ima diuretički efekat;

- Pomaže kod kamena u žučnoj kesi i bubrezima;

- Čaj od listova crne ribizle je dobro profilaktično sredstvo za bolesti gastrointestinalnog trakta, povećava apetit.

Kako napraviti čaj od crne ribizle

Čaj od ribizle

Za kuvanje čaja trebaće vam dve kašike zgnječenih listova crne ribizle na 0, 5 litara ključale vode. Listove prelijte vrelom vodom i ostavite da odstoje 15-20 minuta. U listove se mogu dodati grančice crne ribizle, a po želji i plodovi. U takav čaj se mogu dodati nana, listovi maline, kupine ili cvetovi jasmina. Čaj će biti još aromatičniji i zdraviji.

Čaj od crne ribizle će vam doneti mnoge blagodeti i prijatne utiske od svog ukusa i mirisa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest