bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Gde je najbolje da čuvamo čokoladu?

Gde je najbolje da čuvamo čokoladu?

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
315816
Čuvanje čokolade

Čokolada je najslađe iskušenje, a recepti za čokoladu su omiljeni malima i velikima. Aromatični i ukusni - oni su radost za sva čula. Koristimo čokoladu za pravljenje različitih slatkiša ili za ukras naših omiljenih torti. Uvek je korisno imate čokoladu pod rukom kod kuće, ali gde da je sakrijemo od gladnih ljudi?

Svi znamo da se čokolada topi na visokim temperaturama tako da bi većini logično izgledalo da drže čokoladne štangle u svom frižideru. Ali da li je to pravilno i gde je zapravo najbolje da čuvamo čokoladu?

Iako kakao zrna u čokoladi često dolaze iz toplih tropskih zemalja, toplota nije najbolji prijatelj čokoladnim štanglama. Ali i hladnoća nije mnogo korisna za njih. Gde onda da držimo čokoladu?

Zapravo je najbolje da čuvate čokoladu na sobnoj temperaturi izmešu petnaest i dvadeset stepeni. Poželjno je da izaberete suvo i tamno mesto. Na taj način čokolada je najmanje izložena temperaturnim oscilacijama.

Da li često držite svoju čokoladu u frižideru? Bolje je da to više ne radite. Stvar je u tome što voda i šećer u čokoladi reaguju na niske temperature i kao rezultat toga po proizvodu se stvara beličast sloj. Osim toga prilikom čuvanja čokolade u frižideru ona može da upije miris druge hrane okolo.

Kako da čuvamo čokoladu

Ako čuvate čokoladne štangle izvan frižider na mesto sa temperaturom koja se često menja, to može da dovede do promena u izgledu čokolade, s obzirom na to da se ona zagreva i steže periodično. Zbog toga tražite odgovarajuća mesta sa stalnom temperaturom, čak i da je ona malo iznad dvadeset stepeni.

Međutim, ako je temperatura visoka jedini način da sprečite omekšavanje čokolade jeste da je stavite u frižider. Uverite se da je proizvod gusto uvijen u aluminijumsku foliju i zatim ga stavite u kontejner za hranu, a zatim ga zatvorite poklopcem.

Na ovaj način možete da je čuvate u frižideru bez opasnosti da čokolada pobeli. Međutim, prilikom izbacivanja čokoladnog proizvoda napolje, sačekajte da se otpusti na sobnoj temepraturi da ne bi bio previše hladan i tvrd.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest