Karfiol je popularno povrće, koje se koristi u svim vrstama jela - od salata i đuveča do zapečenih jela i supa. Karfiol je izuzetno koristan i bogat vitaminima, mineralima i antioksidansima koji promovišu zdravlje. Da biste postigli željene rezultate u kuvanju i sačuvali njegov ukus i nutritivnu vrednost, važno je znati nekoliko saveta.
Priprema karfiola
Pre nego što počnete sa kuvanjem, pažljivo operite karfiol pod mlazom vode. Možete ga umočiti u slab rastvor sirćeta ili sode bikarbone radi boljeg čišćenja.
Uklonite listove i stabljiku: Nakon pranja karfiola, uklonite debele listove i po potrebi isecite stabljiku da biste dobili manje komade.
Za ravnomerno kuvanje, isecite velike glavice na manje cvetove. Ovo će ubrzati proces kuvanja i obezbediti jednoličnu teksturu.
Izbor načina kuvanja
Kuvanje: Ovo je najčešći način. U šerpi sa slanom vodom kuvajte karfiol oko 5-7 minuta dok ne omekša. Nemojte da ga prekuvate da biste izbegli raspadanje i gubitak boje.
Kuvanje na pari: Ova metoda čuva većinu hranljivih materija i boje. Stavite cvetove u uređaj za kuvanje na pari ili posudu i kuvajte oko 10 minuta.
Pečenje: Pečenje u rerni (na 200 stepeni oko 20-25 minuta, sa začinima i maslacem) daje dublji ukus i hrskavu teksturu.
Prženje: Za hrskaviju koricu, možete ga lagano propržiti na malo ulja ili maslaca dok ne porumeni.
U kombinaciji sa različitim začinima
Karfiol savršeno podnosi različite začine. Koristite beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu, kurkumu, kim ili alevu papriku da biste pojačali ukus. Za dodatni ukus, možete dodati so, biber, sok od limuna ili balzamiko sirće nakon kuvanja.
Vreme kuvanja
Nemojte da prekuvate karfiol da biste sačuvali njegovu teksturu i boju. Predugo kuvanje može ga učiniti mekim, kašastim i bezukusnim, a boja može postati bleda i kašasta.
Kada je gotov, brzo prebacite karfiol u ledenu vodu da biste sačuvali njegovu svetlu boju.
Šta kuvati sa karfiolom
Karfiol na pari sa belim lukom i maslacem: Kada se skuva ili skuva na pari, pospite belim lukom i peršunom.
Zapečeno jelo sa karfiolom: Pomešajte sa sirom, jajima i začinima, pecite dok ne porumeni.
Pire od karfiola: Sipajte kuvane cvetnice u blender sa maslacem i mlekom da biste dobili glatki i ukusni pire.
Pečeni karfiol: Isecite na komade, začinite maslacem i začinima, pecite dok ne postane hrskav.
Ostali saveti
Uvek koristite svež karfiol - ima svetlu boju i gustu strukturu.
Nemojte presušiti karfiol prilikom kuvanja - ostavite ga da ostane vlažan i sočan.
Sačuvajte vodu u kojoj se kuvao, jer sadrži korisne soli i vitamine, a možete je koristiti kao bujon od povrća ili sos.
Pogledajte i naše savete za pohovanje karfiola i saznajte za šta je sok od karfiola koristan.
Ako imate karfiol pri ruci, obavezno isprobajte naše recepte za ćuftice od karfiola ili ovaj divno ukusan pohovani karfiol.
Komentari