Šejba /Sheba/ je začin arapskog porekla. Ona je univerzalni začin.
Osnovni sastojci Šejbe:
loorov list, semenke korijandera, đumbir, kumin, zvezdasti anis, aleva paprika, karamfil, mahune kardamona i zrna crnog bibera.
Začin Šejba je interpretacija tradicionalnog berbere začina u Etiopiji (mešavina osnovnih začina kao što su aleva paprika, đumbir i kumin). Sjajna za supe, janije i sosove. Pravo umetničko delo. Začin vam omogućava da stvorite unikatan ukus za vas. Začin Sheba Stew ima mnogo primena - koristi se kako za sosove za umakanje, tako i u janiji ili u supi.
Šejbom supe postaju bogate pikantnim ukusom, janije aromatične, sosovi neodoljivog ukusa. Probajte ovu mešavinu začina u nezamenjivim receptima za špagete Bolonjeze ili dinstani kupus.
Dobro se kombinuje sa tanko iseckanim krompirima sa gustom pavlakom, izrendanim čedar sirom i Šejbom u tiganju za pečenje tako što pečete dok ne omekne. Dobićete jedno neverovatno začinjeno jelo pikantnog i netipičnog ukusa.
Evo jedan netradicionalni ukus sa ovim nepoznatim začinom:
Pečena goveđa kratka rebra sa kafom i jabukama
2 kg goveđih rebara, sa kosti
1 kašičica soli
3 kašičice mešavine začina Šejba /Sheva/
2 supene kašike biljnog ulja
1 glavica luka
1 šargarepa, oguljena i iseckana na tanke kriškice
4 čena belog luka, tanko iseckanog
1 koren celera, oguljen i iseckan na kockice
1 ½ šolja skuvane kafe
2 šolje pilećeg bujona
3 jabuke
¼ šolje jabukovog sirćeta
2 supene kašike iseckanog korijandera
sveže mleveni biber
Instrukcije za pripremanje:
1. U veliku šerpu namočite goveđe meso sa 1 kašičicom soli, 1 kašičicom mešavine začina Šejba (Sheba) i 1 supenom kašikom biljnog ulja. Pokrijte i stavite u frižider na 12 sati;
2. Zagrjte rernu do 180°C. Zagrejte ostalu supenu kašiku biljnog ulja na ringli u šerpi sa debelim dnom na srednje jakoj vatru. Radeći parcijalno, ukoliko je potrebno rebra začinite crnim biberom i pecite sa svih strana dok skroz ne dobije braon boju, 10 do 15 minuta. Prebacite na tanjir i ostavite sa strane;
3. Smanjite ringlu do srednje i dodajte luk, šargarepu i beli luk. Kuvajte povrće mešajući s vremena na vreme dok blago ne dobije braon boju, otprilike 5 minuta. Dodajte goveđe mesom kafu i pileći bujon i ostavite da provri. Stavite u rernu i pecite jelo pokriveno folijom otprilike 3 sata ili dok meso ne postane veoma mekano. Izvadite iz rerne i ostavite sa strane;
4. Ogulite jabuke, zatim svaku isecite na šest komada i stavite ih u posudu. Dodajte 1 kašičici Šejbe /Sheba/ i jabukovo sirće i izmešajte.
5. Dodajte jabuke u rebra i zapecite. Pecite otprilike 25 do 30 minuta tako što ih zalivate tečnošću za kuvanje na svakih 10 minuta dok jabuke ne omeknu sa viljuškom i meso ne postane sa koricom. Garnirajte listovima korijandera i servirajte.
Pogledajte još predloga iz arapske kuhinje:
- arapske pogače;
- tažin;
- arapski kolači.
Komentari