Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Nepoznati francuski deserti: Far Breton

Nepoznati francuski deserti: Far Breton

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
2461

Sadržaj:

Far Breton

Far Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela. A on je izuzetno lak. Far Breton je veličanstven i lak desert koji će se brzo pretvoriti u omiljeni u svakom domu. Evo kako da ga napravite:

Far Breton

Neophodni sastojci: 2 šolje svežeg mleka, 3 velika jaja, pola šolje šećera, 5 kašika rastopljenog i ohlađenog maslaca, 2 vanile, prstohvat soli, 3/4 šolje brašna, 1 šolja suvih šljiva, 1/2 šolje vode, 1/3 šolje suvog grožđa, 1/4 šolje brendija ili ruma, šećer u prahu za posipanje

Način pripreme: Jaja se umute blago sa šećerom. Polako se dodaje mleko, maslac, vanila i so. SMesa se dobro promeša, nakon čega se dodaje brašno. Ponovo se promeša. Dobijena smesa se ostavi da odstoji u frižideru najmanje tri sata. Optimalna varijanta je jedna noć.

Šljive, suvo grožđe i voda se stave u pogodan tiganj. Kuvaju se oko 10 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga se doda brendi i flambira se. Voće se izvadi i ostavi u odgovarajuću posudu dok se ne ohladi.

Mala posuda za pečenje se postavi papirom za pečenje. Namasti se i pospe brašnom. Zidovi posude se takođe namažu maslacom. Gotova smesa se izvadi iz frižidera i dobro promeša. Sipa se u posudu i rasporedi. Odozgo se poređa voće.

Francuski breton

Far Breton se peče na srednjoj rešetki u prethodno zagrejanoj rerni dok se ne dobije zlatasta boja. Proverava se čistim nožem - kad se zabode u sredinu, treba da izađe čist.

Gotov desert se ohladi i pospe šećerom u prahu.

U originalnom receptu za Far Breton se koriste suve plave šljive. Ali čak i da nemate takve, ne brinite se - pogodno je svakakvo suvo voće. Među najpogodnijima su suve kajsije.

Neki peku desert tako što prvo naređaju falmbirano voće, a nakon toga izliju testo. Razlike u ukusu nema.

Kolač se iseče nakon što se dobro ohladi na sobnoj temperaturi. Neki više vole da ga konzumiraju toplog. Posipanje šećerom u prahu nije obavezno. Za obogaćivanje ukusa recepta mogu da se dodaju i listići badema, 50 grama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest