Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Nepoznate koristi semena maka

Nepoznate koristi semena maka

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4187
Nepoznate koristi semena maka

Hipnotički mak je sirovina, koja se dobija od semena maka. U umerenoj i toploj klimi ova jednogodišnja zeljasta biljka dobro uspeva. Većini ljudi ona je poznata kao izvor iz kojeg se izvlače opijati, ali ovo važi za neke njene delove.

Kod nas se uzgaja i razmnožava mak, zato što seme i ulje od maka gotovo da ne sadrže opojne materije. U zamenu za to, seme maka je korisno sa zdarvstvene tačke gledišta.

Sastojci semena maka se javljaju kao veoma dragocene materije među kojima su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, fosfor, selen, cink. Oni su odgovorni za niz zdravstvenih koristi, od kojih neke nisu dobro poznate, ali su veoma dragocene.

Seme maka

Seme maka ima analgetički i antioksidansni efekat, pomaže kod nesanice, budući da alkaloidi u njemo imaju umirujuće dejstvo. U njemu sadržan magnezijum obezbeđuje dobar kvalitet sna, garantujući i mir sve vreme tokom noćnog odmora. Pre sna se preporučuje toplo mleko sa semenom maka.

Ono je dragoceno sredstvo kod problema sa gastrointestinalnim traktom i predstavlja prevenciju protiv formiranja kamenja u bubrezima.

Seme u sušenom stanju sadrži alkaloide morfin, kodein, papaverin. Male doze njih su analgetička sredstva, imaju i blagotvoran uticaj na nervni sistem.

Seme maka je veoma popularno u kulinarstvu kao dodatak proizvodima od testa i kolačima, sosovima i različitim jelima. Ne samo da seme maka poboljšava ukus hrane u koju se doda, nego ima svoje koristi za fiziološke procese u telu. Dijetalna vlakna koja sadrži pomažu peristaltici creva i štite od zatvora. Oni su prevencija i protiv dijabetesa tipa 2.

Koristi od semena maka

Seme maka sadrži i niz vitamina iz grupe B. Vitamini B-kompleksa su deo metaboličkih procesa sa učešću masnoća i ugljenih hidrata, tj. oni pomažu u snabdevanju tela energijom, poboljšavaju stanje muskulature, srca, kože, a takože i proizvodnji crvenih krvnih zrnaca.

Oleinska i linolna kiselina smanjuju proizvodnju lošeg holesterola i povećavaju nivoe dobrog.

Rane brže zarastaju prilikom upotrebe makovog semena.

A da biste brže ubacili seme maka u svoj meni, pogledajte ove ukusne kolače sa makom ili pak kiflice sa makom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest