bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Šta je teroar?

Šta je teroar?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3173
Šta je teroar

U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva slojeva značenja, uključujući zemlju, vinograd i čoveka. Ona je postepeno ušla i u terminologiju drugih proizvodnji - kafe, čaja, sireva, čak i ostriga.

Termin teroar opisuje različite karakteristike koje geografski region i konkretno mesto daju vinu, kafi, siru. Koji važni momenti se uključuju u stvaranje teroara?

Zemljište i klima su ti koji određuju individualan i strogo specifičan ukus sazrevanja grožđa u datom području, pa čak i u datom vinogradu. Geologija je toliko hirovita da rastojanje samo od metar ili prisustvo sinura je granica između dva teroara.

Specifične odlike teroara često dominiraju nad onima sorte i zbog toga je on toliko važan za stručnjake i poštovaoce.

Karakteristično za teroar je što zemljište i klima ne iscrpljuju suštinu ovog elementa karaktera proizvoda, iako su veoma bitni. Takođe, svoju ulogu igraju izbor sorti za konkretno zemljište, gajenje vinove loze, berba, tehnologija proizvodnje i drugo.

Teroar je živa i dinamična kategorija koja određuje specifičan karakter koji nosi svako dobro vino, kao i svaka marka kafe ili čaja, svaki unikatan i prepoznatljiv proizvod.

Teroar vina

S obzirom na to da je teško objasniti i razumeti suštinu sakrivenu iza ovog termina, savet je da se teroar oseti čulima prilikom konzumacije pojedinačnog lokalnog vina - dimjat, merlo, mavrud ili pojedinačni lokalni sir ili čaj, karakteristični samo za to mesto. Ovo čini teroar vodećim elementom markentinga.

Kako da ga prepoznamo?

On se identifikuje uglavnom čulima - ukus, aroma, način na koji ga receptori ukusa prihvataju. Ne postoji merna jedinica za teroar. Ona je osećaj za nešto individualno, karakteristično samo za to mesto koje možemo da prenesemo i na drugo mesto, ali to više neće biti isto, izgubiće svoju originalnu identičnost, zato što će biti proizvod koji nosi specifiku novog mesta, a ono je drugačije.

Takođe, pogledajte zanimljive činjenice o različitim vrstama vina i odgovarajućem mezetu uz vino.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest