Postoji nekoliko različitih verzija o poreklu i istoriji Cezar salate.
Šta čini Cezar salatu drugačijom?
Jednostavna je, elegantna, jeftina i poznata. Ovo su neki od njenih najznačajnijih kvaliteta, ali ono što nas zaista privlači ovom receptu je njegova autentična i inspirativna priča.
Mnogi su mislili da je Cezar salata dobila ime po velikom rimskom vojskovođi, jer je bila jedno od njegovih omiljenih jela. Ali ništa slično.
Najverovatnije je da je originalni recept kreirao Čezare Kardini 1924. godine. Ime bi moglo sugerisati da je prva Cezar salata servirana u Italiji, ali ni to nije slučaj.
Čezare Kardini je bio Italijan, koji je prvobitno živeo u San Dijegu i bio je vlasnik restorana u Tihuani u Meksiku. Tako je prva originalna Cezar salata poslužena prvi put 4. jula 1924. godine u Meksiku.
Prema priči ćerke Čezara Kardinija, restoran je tog dana bio pun, a kuhinja gotovo prazna - sve namirnice su bile na minimumu. Tako je Čezare Kardini odlučio da posluži jelo od preostalih sastojaka dostupnih u kuhinji, a da bi dodao malo drame u situaciju, odlučio je da sastavi salatu pred mušterijama.

Salatu je napravio od proizvoda koje je imao pri ruci: ostataka od prethodnog dana - zelene salate, jaja, italijanskog sira, malo limuna i suvog hleba. Sve ove sastojke je pomešao i stavio u posudu, u koju je kasnije dodao sos koji je brzo pripremio, inspirisan starim porodičnim receptom sa kojim ga je majka odgajala kao dete u vreme teškoća u Italiji.
Nakon što je rešio probleme sa jelom, Čezare (Cezar) je svojim gostima poslužio salatu, nateravši ih da veruju da su probali zvezdano jelo restorana - i oni su poverovali! Gosti su bili oduševljeni ovim ukusnim receptom, toliko da je od tog dana uspeo. Od tog trenutka jelo je steklo slavu u restoranu, kao i u zapadnom delu grada, gde su restorani ubrzo počeli da ga kopiraju.
Tajna uspeha ovog jela bila je u njegovom dresingu - njegovom sosu. Tako se 1938. godine Cardini preselio u Los Anđeles i počeo da flašira dresing, dok ga konačno nije patentirao i plasirao na tržište preko svoje kompanije Cardini Foods u Kalver Sitiju.
Druga verzija ukazuje da je dama po imenu Beatris Santini izmislila ovu salatu u Austriji 1918. godine. Santini i Cardini se nikada nisu sreli, a veza između njih je bio sin Beatris, Livio, koji je emigrirao u Tihuanu i našao posao u restoranu gospodina Kardinija. Jednog dana, mušterija je upala u kuhinju restorana baš kada je Livio jeo salatu koju ga je naučila da pravi njegova majka, gospođa Santini. Pitao je da li može da proba nešto od ovoga. Klijentu se toliko dopala da je nedelju dana kasnije Cezar salata već bila uključena u meni restorana.
U početku je salata bila potpuno vegetarijanska, ali su se kasnije pojavile mnoge varijacije, koje su kreirane i prilagođene ukusima i preferencijama različitih kupaca.

Klasična Cezar salata je napravljena od listova romanesko zelene salate, servirana sa celim jajetom, kuvanim jedan minut u vrućoj vodi, sitno seckanim belim lukom, krutonima starog hleba, prepečenih u tiganju sa belim lukom i uljem, nekoliko kapi vorčester sosa i soka od limuna. Sve ovo je posuto rendanim parmezanom.
Danas su mnogi ugostitelji u svoje jelovnike uključili Cezar salatu sa mnogo varijacija, dodajući pileće grudi na žaru, škampe, crvenu ribu, inćune, jastoge i pečurke.
Salatu treba konzumirati odmah nakon pripreme.
Ovo je deo priče o ovoj veličanstvenoj salati, a sada je na vama red da verujete gospođi Santini ili gospodinu Kardiniju. Ko je zapravo tvorac Cezar salate? Ovo je inspirativna priča koja je pomogla da Cezar sos postane jedna od najautentičnijih i najpopularnijih na svetu.
Obavezno probajte naše oprobane recepte za Cezar salatu i naučite kako da napravite dresing za Cezar salatu.
Komentari