Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Omiljeni deserti Italijana

Omiljeni deserti Italijana

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
216
Tiramisu je među omiljenim desertima Italijana

Italijanska kuhinja je nesumnjivo jedna od najprimamljivijih na svetu. Uglavnom se povezuje sa velikom raznovrsnošću pasta i pica, jela od ribe i morskih plodova i različitih vrsta rižota. Nije nepoznata ni činjenica da su deserti Italijana takođe pokorili ceo svet svojim neponovljivim kvalitetom.

U zavisnosti od toga u kom delu Italije se nalazite, mogu da vam budu ponuđeni različiti italijanski deserti, ali postoje neki koji su popularni svuda po Itlaiji. Evo i jednih od Italijanima najomiljenijih slatkih iskušenja:

1. Tiramisu: Ovo je možda najpopularniji desert Italije i pravi se od piškota natopljenih kafom, maskarpone sira, šećera, jaja, ruma i kakaoa. Severoistočna Italija se smatra njegovim rodnim mestom.

2. Panetone: U prošlosti ovaj kolač je bio poznat kao Milanski hleb ili Milanska pogača. Pravi se od brašna, jaja, kvasca, soli, ruma, suvog grožđa, ušećerenog voća i cimeta. Sve ovo se dobro izmeša i ostavlja se da naraste na barem 5 sati, nakon čega se stavlja u visok kalup za pečenje i peče se u jakoj rerni. U mnogim prodavnicama po celom svetu može da se kupi gotov Panetone, posebno za velike hrišćanske praznike kao što su Božić i Vaskrs.

Panetone - ukusan italijanski desert

3. Kantučini: Ovo su sitni kolačići koji po obliku podsećaju na iseckane kriškice francuskog hleba u kojem ima badema i arome vanile. Smatra se lokalnim specijalitetom Toskane i često se poslužuje zajedno sa desertnim vinom.

4. Panforte: Predstavlja taman kolač dosta teškog ukusa, u kojem ima cimeta i karamfilića. Posebno rasprostranjen u Centralnoj Italiji.

5. Ričareli: Po obliku izgleda kao Kantučini, ali za razliku od njih su mnogo mekani i sipkasti. Prave se od brašna, belanaca i šećera. Po želji može da se doda i aroma pomorandže. Pre svega su rasprostranjeni u regionu Toskane.

6. Sicilijanska kasata: Kao što i ime govori, ovaj desert dolazi iz Sicilije i predstavlja sladoled napravljen od sira rikota, ušećerenog voća, šećera i čokolade, serviran na patišpanj kolaču.

7. Nuga: Specijalitet Sardinije koji može da bude napravljen samo od orašastih plodova ili da bude zaslađen čokoladom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest