Jedan od najlakših za pripremu, a istovremeno i ukusnih turskih dezerta je takozvani sutlijaš. Za njegovu pripremu su neophodni 2, 5 litra svežeg mleka, 100 grama pirinča, 200 grama šećera u prahu, 50 grama skroba, pomešanih s 1 šoljom svežeg mleka.
Pirinač se opere i natopi u toploj vodi sat vremena. Ocedi se od vode i prelije se svežim mlekom. Kuva se 30 minuta na slaboj vatri dok se neprekidno meša kašikom. Doda se šećer u prahu.
Nakon još 5 minuta doda se skrob pomešan s mlekom i meša se na ringli dok se smesa ne zgusne. Izlije se u posudice i servira se ohlađeno.
Drugi interesantan dezert je keškek
Neophodno vam je 2, 5 litra svežeg mleka, 400 grama šećera u prahu, 4 jaja, 150 grama pistaća, 100 grama badema, 75 grama skroba pomešano sa 1 šoljom svežeg mleka.
Prelijte 100 grama od pistaća i sve bademe vrelom vodom i ostavite pet minuta da se natope. Nakon toga ih izgnječite. Nalijte mleko u šerpu dodajte izgnječeno orašasto voće i šećer u prahu.
Stavite da provri dok neprestano mešate. Nastavite mešanje i dodajte skrob, prethodno pomešan s svežim mlekom. Dodajte 4 umućena jaja. Kuvajte dok se smesa ne zgusne kao krem.
Rasporedite u posudice i ohladite. Pospite ostatkom pistaće koje ste istucali u avanu. Servirajte hladan dezert.
Lako se pravi i turski sirupirana kolač. Neophodna su 4 jaja, 2 šolje šećera, 2 kašike kakaoa, 1 šolja svežeg mleka, 1 šolja ulja, 1 šolja brašna, 1 prašak za pecivo, 1 vanila, 1 šolja sirupa od višnje.
Pomešajte jaja, šećer, kakao, mleko i maslac. Odvojte na stranu jednu šolju smese. U ostatak smese dodajte brašno, prašak za pecivo i vanilu i promešajte.
Sipajte testo u posudu za pečenje podmazanu masnoćom i posutu brašnom. Pecite 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Nakon što se torta ispeče isključite rernu.
Prelijte tortu sirupom od višanja, sačekajte tri minuta i prelijte tortu s jajčanom smesom koju ste izdvojili na početku. Vratite tortu u rernu i ostavite da se dopeče u isključenoj rerni.
Komentari