Svi znamo o morisnim svojstvima ekološki čistih proizvoda. Jedan od nih je pačija mast.
Masnoća ovih domaćih ptica je veoma dragocena zbog vitamina, aminokiselina i mikroelemenata koje sadrži. Zasićene masti predstavljaju 35% sadržaja. Zbog toga ona je veoma kalorična, na 100 grama proizvoda sadržano je 883 kilokalorija.
I uprkos tome mast od patki je korisnija od maslaca. Razlog je što je hemijski sastav masnoće sličan onom kod maslinovog ulja.
Linolinska i oleinska kiselina su celih 52 procenata. Omega 3 i omega 6 masne kiseline su drugi važan sastojak, zajedno sa selenom, holinom i betainom. Vitamini su predstavljeni vitaminima B4, D i E.
Zbog toga je pačija mast odgovarajuća i preporučuje se u ishrani čak i za vreme dijeta. On je jedna od obaveznih masnoća koje treba da se koriste i za vreme keto dijete.
Ovaj proizvod će obogatiti telo vitaminima, kiselinama i mikroelementima, osim toga lako se oslobađa napolje.
Odgovarajuća hrana je za bolesne sa anemijama, trudnice, pacijente sa dijabetesom, kardiovaskularnim oboljenjima, bolestima kostiju, artritisom i osteoporozom.
Šta telo dobija prilikom konzumacije pačije masti?
- Povećava imunitet. Za taj cilj nije dobro da se upotrebljava mast u čistom obliku, već u obliku masnoće u istopljenom obliku;
- Jača san i nervni sistem. Može da se pripremi mast od pačije slanine i da se kapne u mleko ili drugi topli napitak;
- Kod hroničnog bronhitisa - mažu se leđa i grudi i pravi se topla obloga tokom noći;
- Dovodi cirkulaciju krvi u normalno stanje i aktivira rad srca;
- Koristi se kao lek i u onkologiji.
Ovaj prirodni proizvod ima svoju primenu i u kozmetici. Pačija mast ima odlična podhranjujuća svojstva i preporučuje se kod suve kože koja se ljušti. Dobro bi bilo da se pomeša sa uljem kamfora u odnosu kašika masti na kašiku ulja kamfora i dobijenom smesom da se namaže lice. Nakon 20 minuta se pere vodom, a koža ostaj emeka, nahranjena, hidrirana i zdrava.
Ne preporučuje se kod poremećaja digestivnog trakta, oštećenja jetre, bolesti srca, oštećenja pankreasa.
Komentari