13. maja slavimo Međunarodni dan humusa. Toga dana moramo da pojedemo bar malo ukusnog namaza ujutru, u podne i uveče.
Dan humusa se organizuje i proslavlja od 2012. godine. Sve su započeli Ben Lang i Mirijam Jang, koji su mu odali počast na maratonu u Tel Avivu. Praznik je velika PR inicijativa za promovisanje ovog namaza od leblebije.
Na Međunarodni dan humusa, širom sveta se organizuju razne vrste događaja. Poslednjih godina sve više ljudi postavlja fotografije na kojima jedu ukusni humus i odaju počast svom omiljenom umaku ili namazu.
Humus je jedna od najpopularnijih namirnica na Bliskom istoku. Glavni sastojak u njemu je leblebija. On je hit među vegetarijancima. Voljen je jer ne sadrži holesterol. Leblebija sadrži omega-3 masne kiseline, gvožđe, bakar i aminokiseline. Pogodna za dijabetičare.
Leblebija se pomeša sa susamovim tahinijem, a to je, za one koji ne znaju, pasta od susama. Kombinacija obezbeđuje vašem telu mangan, folnu kiselinu i proteine.
Humus svojim konzumentima daje 52% više vlakana, 13% polinezasićenih masti i 20% manje šećera nego što dobijaju oni ljudi koji ne jedu humus.
Pokazalo se da su ljudi koji redovno jedu humus nemaju problema sa viškom težine i zdraviji su.
Komentari