Natrijum benzoat koji se nalazi na mnogim etiketama kao E211 spada među one konzervanse koji se nalaze na listi dozvoljenih aditiva u Evropi, ali u isto vreme imaju neblagotvoran efekat na mentalni razvoj dece, zbog čega se traži njegova zamena. Međutim, dok se takav ne pronađe dobro je znati šta predstavlja natrijum benzoat i kakvu primenu nalazi u kulinarstvu. Evo malo informacije po tom pitanju.
- Natrijum benzoat čuva proizvode svežim duže vreme, s obzirom na to da sprečava rast gljivica i bakterija;
- Natrijum benzoat ima za cilj da spreči fermentaciju;
- Iako se kao i većina konzervanasa povezuje jedino sa negativnim posledicama, on ima i mnogo korisnih svojstava. Iz tog razloga se koristi čak i u fermentaciji, pre svega u obliku sirupa za kašanj. Ima antiseptičko i iskašljavajuće dejstvo;
- Natrijum benzoat možete sersti čak i u prirodi. On je sadržan u borovnicama, suvom grožđu i dr. u svom prirodnom obliku;
- U kulinarstvu natrijum benzoat se koristi za najrazličitije ciljeve. Sreće se u mesu, ribi, većini sosova, majonezama i mariniranim proizvodima. Ima za cilj da ih čuva svežim duže vreme;
- Natrijum benzoat se često koristi i za izbistravanje vina. Uspešno se primenjuje takođe u pripremi slatkog, džemova i marmelada;
- Natrijum benzoat se rastvara u vodi u proporciji 50 g natrijum benzoata na 100 ml vode;
- Ni u kom slučaju nemojte kupovati i nemojte konzumirati proizvode na kojima piše da sadrže natrijum benzoat i vitamin C. Ova kombinacija ga čini kancerogenim.
- Pokušajte da ograničite unos natrijum benzoata kod svoje dece. Ne postoje dokazana štetna delovanja na ljude u zreloj dobi ukoliko njegov dnevni unos ne nadmašuje 5 mg natrijum benzoata na 1 kg težine. Iz toga razloga u nekim državama njegova upotreba je zabranjena;
- Natrijum benzoat se masnovno koristi u domaćem konzerviranju. Sreće se u pripremanju niza turšija, kiselih krastavčića, kiselog kupusa i dr.
Komentari