Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Primena kakao maslaca u kulinarstvu

Primena kakao maslaca u kulinarstvu

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
264
Kulinarska primena kakao maslaca

Kakao maslac se vadi iz drveta kakaa, široko je rasprostranjen u Centralnoj Americi, Meksiku i ekvatorijalnim oblastima Afrike. Ono rađa duguljasto voće u kojem se nalaze semenke kakaa. Maslac, koji se vadi iz njih je jedan od nastabilnijih i najkoncetrovanijih prirodnih masti.

Jedna od najpopularnije upotrebe kakao maslaca je u biokozmetici. Ono se topi na temperaturi od 36-38 stepeni, zbog čega se lako apsorbuje u kožu. Olakšava suvu i iziritiaranu kožu. Njegova hidratantna i lekovita svojstva čine ga univerzalnim zaštitnikom kože od štetnog uticaja sunca i vetra.

Kakao maslac u kulinarstvu

Sve češće kakao maslac počinje da se koristi u kulinarstvu. Predstavlja svetložutu, jestivu, prirodnu mast iz zrna kakaa. Najčešće se koristi za proizvodnju čokolade i kakao praha.

U sirovom stanju kakao maslac se dobija metodom hladnog presovanja. Ona je izuzetno zdrava i omogućava čuvanje prirodnih hranljivih materija u maslacu.

Kakao maslac je među najotpornijim mastima. U njemu se nalaze moćni antioksidansi koji štite proizvod da ne užegne.Tako on ima rok trajanja od 2 do 5 godina nakon proizvodnje. Da bi se sačuvala njegova svojstva, potrebno ga je čuvati na suvom i hladnom mestu.

Glatka tekstura i sladak miris kakao maslaca ga pretvara u najbolji sastav za šejkove, čokoladne deserte, sladolede i domaće čokolade.

Čokolada sa kakao maslacem

Domaća čokolada sa kakao maslacem

Neophodni proizvodi: 50 g kakao maslaca, 1 kašika kokosovog maslaca, 4 kašike kakao praha, 4 kašike lukumi u prahu, 3 kašike brašna od rogača, 1 kašičica agave nektara.

Način pripreme: Kakao i kokosov maslac se rastopi na pari. Da bi se brže rastopio kakao maslac se izrenda. Ako je vreme toplo kokosov maslac će biti u tečnom stanju i neće biti potrebno da se rastapa. Kakao maslac stavljamo u posudu, koju stavljamo u drugu posudu sa mlakom vodom, za nežnije rastapanje.

Kad se maslaci potpuno rastope, u njih dodajemo kakao u prahu, lukumi i brašno od rogača i promešamo. Tečnu čokoladu sipamo u kalupe i ostavljamo u fržideru da se stegne.

Pogledajte koje su koristi od zrna kakaa, šta sadrži kakao ili naučite za šta je sve kakao koristan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni