Natrijum Benzoat

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
317828
Natrijum benzoat

Natrijum benzoat je so benzoeve kiseline, a predstavlja aromatično jedinenje. Veoma je poznat kao konzervans, a drugo ime koje se koristi za natrijum benzoat je E211. U prošlosti se dosta koristio u prehrambenoj industriji, dok je danas njegova upotreba ograničena, budući da ima negativne posledice po zdravlje.

Natrijum benzoat predstavlja belu kristalnu materiju koja ima sladak ukus i rastvara se u vodi. Otporan je na vrenje, a temperatura topljenja mu je 300 stepeni. Natrijum benzoat se može dobiti hemijskim putem, a u prirodnom obliku se može naći u suvom grožđu i borovnici. Postoje podaci prema kojima se natrijum benzoat može naći u cimetu i karanfiliću.

Upotreba natrijum benzoata

Natrijum benzoat je najviše cenjen u prehrambenoj industriji zbog svojstva da održava ukus namirnica i njihov primamljiv izgled, a na taj način ih šiti i od bakterija, kvasnih gljivica i buđi. Konzervans se koristi za pravljenje slatkiša, torti, sitnih kolača, čizkejkova, pita, eklera, bombona, kolača i drugih poslastica.

Može se naći u pojedinim sosevima kao što je kečap, majonez, senf, kavijaru, voćnim sokovima, dresinzima. Nemojte se iznenaditi ako vidite da se natrijum benzoat nalazi u kiselim krastavčićima i drugim konzerviranim namirnicama, maslinama, mešavinama začina, namirnicama koje sadrže majonez. Takođe, ima ga u prerađenom mesu i ribi, ribljim konzervama, pojedinim vrstama pirea. Takođe se može naći u pojedinim mlečnim proizvodima.

Naravno, ovim spiskom se ne završava njegova upotreba. Ova materija se koristi i u proizvodnji pojedinih lekova, a takođe se uključuje i u kozmetičke preparate. Koristi se za pravljenje boja, lepkova i drugih proizvoda. Nije tajna ni da se natrijum benzoat koristi za čuvanje duvana.

Koristi od natrujim benzoata

Kao što smo već pomenuli, natrijum benzoat se koristi kao konzervans, budući da ima sposobnost da zadržava svežinu namirnica. On sprečava razvoj gljivica u namirnicama.

Konzervansi

Postoje podaci da on ima antiseptičko dejstvo i da može poboljšati ukus namirnica koje u suštini i nemaju ukus. Takođe, natrijum benzoat deluje antimikrobno. Ipak, treba napomenuti da je veoma aktivan u kiseloj sredini.

Samo jednim pogledom pokovanja možemo ustanoviti da se E211 odlično slaže sa drugim konzervansima i bojama, a tu osobinu proizvođači veoma cene, pa ga dosta i koriste.

Dozvoljena dnevna doza natrijum benzoata

U delovima sveta se ova materija koristi u proizvodnji prehrambenih proizvoda zbog svojih antiseptičkih i antigljivičnih svojstava, gde je maksimalna dozvoljena količina 0.25%. Takođe, dozvoljena dnevna onzumacija ne bi trebalo da pređe 5 mg/kg. Ako se prekomerno konzumir, ova materija može izazvati alergijske reakcije i ozbiljne probleme sa zdravljem.

Neke domaćice koriste natrijum benzoat za pravljenje domaće turšije. U takvim slučajevima se strogo prati uputstvo na pakovanj, kako se ne bi izazvali ozbiljni problemi. Obično jedan gram natrijum benzoata, koji se može naći u apotekama, se rastvara u litar vode i tek tda se može staviti u odgovarajuću konzervu.

Štetnost natrijum benzoata

Iako se proizvođači namirnica dosta oslanjaju na ovaj konzervans, naučnici su otkrili i njegove negativne osobine. E211 se povezuje na samo sa brojnim alergijskim reakcijama, već i sa oboljenjima raka.

Druga neprijatna stvar u vezi sa natrijum benzoatom je da ne bi trebalo da se koristi zajedno sa vitaminom C, jer, kako naučnici tvrde, može dovesti do formiranja štetnih i veoma opasnih materija.

Danas je E211 sve češći predmet razni ispitivanja. Razlog tome je što ga većina opredeljuje kao kancerogenu materiju, koja negativno utiče na DNK: Takođe se tvrdi da negativno utiče na rad nervnog sistema i pojačava simptome oboljenja. Piter Fajfer, britanski naučnik, E211 dovodi u vezu sa Parkinsonovom bolešću i cirozom jetre.

Natrijum Benzoat

Kako specijalisti tvrde, natrijum benzoat je štetan za ljude koji imaju osetljivu kožu, a takođe i za one koji imaju astmu. Ne preporučuje se davanje deci i bebama. Poželjno je da se trudnice i dojilje suzdržavaju od konzumacije namirnica koje sadrže natrijum benzoat. Eksperti tvrde da ova materija negativno utiče na adolescente, ka i da menja njihovo ponašanje i mentalni razvoj.

Štetnost natrijum benzoata se još uvek proučava. Činjenic je da, dok ovog konzervansa ima u namirnicama, biće veoma teško da se izbegava.

Ipak, kako bi smanjili njegov uticaj na organizam, možemo makar da ograničimo konzumaciju konzerviranih namirnica. Pažljivo čitajte deklaraciju namirnica, koje hoćete da kupite, pa čak i kada su kozmetički proizvodi u pitanju. Poželjno je da se makar s vremena na vreme počastite prirodnim proizvodima, koji ne sadrže štetne materije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas