Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Sveže mleko bez laktoze - koristi i primena u kulinarstvu

Sveže mleko bez laktoze - koristi i primena u kulinarstvu

Mleko bez laktoze - koristi i primena u kulinarstvu

Sveže mleko je ključna komponenta zdrave i uravnotežene ishrane. Međutim, u nekim slučajevima laktoza u mleku možda nije pogodna za grupu ljudi. Najzdravija moderna opcija u ovom slučaju je mleko bez laktoze.

Mleko bez laktoze je mleko iz kojeg je uklonjena laktoza ili je smanjena tolerancija kako bi bilo podnošljivo za osobe sa netolerancijom na laktozu.

Laktoza je mlečni šećer koji je obično prisutan u mleku. Neki ljudi ga ne mogu razgraditi zbog nedostatka laktazenzima.

Mleko bez laktoze nudi nekoliko koristi i ima različite kulinarske primene, posebno za osobe sa netolerancijom na laktozu ili one koji preferiraju alternative običnom kravljem mleku.

Evo i nekih od koristi i kulinarske primene mleka bez laktoze:

Koristi od mleka bez laktoze

Sveže mleko bez laktoze

- Odgovarajuće za ljude sa netolerancijom na laktozu

Osnovna korist od mleka bez laktoze je da je podnošljivo za ljude koji imaju poteškoća sa apsorpcijom laktoze. To omogućava ovim ljudima da uživaju u mleku bez neprijatnih simptoma kao što su bol u želucu, dijareja ili gasovi.

- Izvor kalcijuma

Mleko bez laktoze često je obogaćeno kalcijumom, što je važno za zdravlje kostiju i zuba.

- Nizak sadržaj zasićenih masti

Mnogi mlečni proizvodi bez laktoze dostupni su u niskom proventu masti, što ih čini pogodnim za ljude koji prate svoju težinu i teže zdravom načinu ishrane.

Kulinarske primene mleka bez laktoze

Sveže mleko bez laktoze - koristi i primena u kulinarstvu

- Kafa i čaj

Mleko bez laktoze može se koristiti kao alternativa običnom mleku ili kremi u kafi, čaju i drugim toplim napitcima;

- Grickalice i kaše

Mleko bez laktoze možete koristiti u kaši, proizvodima od testa i grickalicama kao što su griz, ovsena kaša i musli;

- Supe i umaci

Mleko bez laktoze može se koristiti za pravljenje supa i umaka kako bi im se dala kremasta tekstura bez dodavanja dodatne laktoze;

- Peciva i deserti

Mleko bez laktoze možete koristiti za pravljenje peciva, kolača, pudinga i drugih deserata.

Zamena običnog mleka mlekom bez laktoze

Mleko bez laktoze može se koristiti kao alternativa običnom mleku u većini recepata. Zapravo, osnovno mleko je potrebno u mnogim receptima, tako da ovaj proizvod možete zameniti mlekom bez laktoze bez problema.

Mleko bez laktoze može se koristiti za pravljenje sladoleda i krema bez laktoze. Takođe se koristi u raznim kulinarskim tehnikama spremanja hrane kao što su prženje, pohovanje, pripremanje umaka i još mnogim drugim.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj članak još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni