bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Sušeno voće je korisnije od svežeg

Sušeno voće je korisnije od svežeg

Eliana VasilevaEliana Vasileva
Početnik
32
Posuda sušenog voća

Nutricionisti savetuju da diverzifikujemo naš meni suvim voćem, ističući kajsije, jabuke, urme, smokve, suvo grožđe, suve šljive.

Navedeno voće je bogato rastvorljivom celulozom i ima nizak glikemijski indeks. To je indikator koji odražava brzinu kojom se hrana razlaže u telu i pretvara u glukozu. Nizak glikemijski indeks sprečava razvoj različitih metaboličkih poremećaja.

Istraživanja su pokazala da sušeno voće sadrži mnoga biološki aktivna jedinjenja, vitamine i minerale koji obezbeđuju njihova antioksidativna svojstva i suzbijaju pojavu raka, kardiovaskularnih bolesti i unutrašnjih upala.

Suprotno popularnom verovanju, sušeno voće ne sadrži toliko šećera. To ga čini jedinstvenim proizvodom.

Suvo voće je uključeno u preporuke za zdravu ishranu u različitim zemljama širom sveta, kao što su Argentina, Australija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Švedska, Engleska i Sjedinjene Američke Države.

Različite vrste sušenog voća

Sušeno voće je slatko zahvaljujući fruktozi i glukozi. To znači da je kalorično, ali nije opasni za figuru. Međutim, ne treba ni preterivati sa njegovom upotrebom.

Suvo voće je bogato antioksidansima i vrednim vlaknima. Od antioksidanata najveća je količina polifenola, koji imaju jaka zaštitna svojstva i donose niz zdravstvenih prednosti – regulišu pritisak, poboljšavaju varenje i sprečavaju dugu listu bolesti. Brojna istraživanja pokazuju da umerena konzumacija sušenog voća kao deo zdrave ishrane može pomoći da trajno izgubite težinu.

Svo sušeno voće sadrži različite hranljive materije, nekoliko puta više nego sveže! Veruje se da je sušeno voće prava riznica vitamina, pa njihovo konzumiranje ima brojne zdravstvene prednosti.

Suve šljive su bogate vlaknima, vitaminom A, vitaminima B, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, cinkom, jodom. Odličan su antidepresiv i jačaju krvne sudove.

Po sadržaju antioksidansa suve šljive su čak ispred šampiona u ovoj kategoriji – borovnica.

Sušene Smokve

Suvo grožđe se dobija od krupnog sušenog grožđa. Ono je korisnije kada se priprema od belog grožđa. Kardiolozi preporučuju suvo grožđe zbog visokog sadržaja kalijuma. Magnezijum čini grožđe nezamenljivim u borbi protiv stresa. Suvo grožđe se preporučuje i za prevenciju osteoporoze.

Suvo voće jača kosti i pomaže protiv hroničnog umora, zahvaljujući visokom nivou kalcijuma i cinka. Procenjuje se da daje 4 puta više energije nego sveže.

Zahvaljujući prisustvu vitamina E i vitamina C, konzumacija sušenog voća pomaže u prevenciji degenerativnih bolesti čiji se rizik povećava sa godinama.

Sve vrste sušenog voća smatraju se prirodnim sredstvom za smanjenje anksioznosti i potiskivanje apetita – glavnog krivca za gojenje.

Urme sadrže najviše vitamina B5, koji povećava našu vitalnost. Urme snižavaju temperaturu. Sadrže supstancu sličnu aspirinu, a takođe vraćaju normalan nivo kalcijuma u ​​krvi.

Suve kajsije su bogate provitaminom A i kalijumom, što ih čini korisnim kod srčanih i bubrežnih oboljenja. Takođe su odlično sredstvo za povećanje hemoglobina u krvi. Samo pet suvih kajsija dnevno obezbeđuje telu potrebnu količinu gvožđa i kalcijuma.

Sušeno voće popravlja raspoloženje, a ovo svojstvo ih čini korisnim za žene u menopauzi koje imaju depresiju i jak umor. Šaka suvog voća dnevno učiniće čuda ne samo za mentalno već i za fizičko zdravlje.

Kako odabrati sušeno voće?

Da, suvo voće je veoma ukusno i korisno, ali samo ako se pravilno obrađuje i čuva. Ispostavilo se da se većina sušenog voća na tržištu dalje prerađuje kako bi imala sjajan i privlačan izgled. Ciljevi obrade su i produženje roka trajanja. Međutim, dodatna obrada voća podrazumeva sušenje u pećima na gas ili benzin, korišćenje sumpor-dioksida, potapanje u nekvalitetnom ulju i mazanje glicerinom da bi postalo sjajno.

Sušeno voće je vrlo korisno

Deo sušenog voća (mango, kruška, ananas, borovnica) se kandira, nakon čega se podvrgava procesu sušenja. Ovo je još opasnije jer se konzumiraju velike količine šećera, što može ozbiljno da ošteti vašu taliju.

Da biste izbegli negativne efekte, treba izabrati kvalitetno sušeno voće. Treba da bude dobro upakovano (pažljivo pročitajte etikete) i da ima jasan rok trajanja. Ako kupujete voće na veliko, birajte ono ne baš atraktivnog izgleda, koje je tamno, pa čak i blago naborano. Iako nije tako lepo, ima bolji ukus i zadržalo je hranljive materije.

Uključite u svoju svakodnevnu ishranu umerene količine suvih šljiva i posle samo nekoliko zalogaja osetićete dejstvo njihovih blagotvornih sastojaka. Suvo voće je pravi dar prirode, koji moramo svakodnevno da iskoristimo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest