Bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»Svetski poznata nemačka jela

Svetski poznata nemačka jela

Elitsa HristovaElitsa Hristova
Početnik
451
Nemačka kuhinja

Nemačka kuhinja je sve, samo ne dijetalna. Glavna jela su uglavnom teška zahvaljujući širokoj upotrebi svinjskog mesa i slanine. Visokokalorična i raznovrsna nemačka kuhinja je sposobna da iskuša i najstrože apstinente. Naravno, nemačka kuhinja nije samo svinjetina, krompiri i pivo, u njoj ima od svega po mnogo.

Supe u Nemačkoj definitivno nisu poštovane, ali ipak imaju dosta zanimljivih recepata koji zaslužuju pažnju. Najpoznatije su Gulaschsuppe koje podseća na čuveni mađarski gulaš, pikantna supa Bohnensuppe i Zwiebelsuppe - slična francuskoj supi sa crvenim lukom.

Istočni Nemci često kuvaju soljanku - pikantnu mađarsku supu sa iseckanom kobasicom. Tokom godina supa Ajntopf je Nemačkoj donela svetsku slavu. Za njeno pripremanje se koristi 1 litar bujona od mesa, 500 g telećeg mesa, kukuruz, pirinač i mnogo začina.

Jela nemačke kuhinje su uvek zasitna, kalorična i mnogo ukusna. Veliku ulogu u njoj igra meso, posebno svinjsko koje se priprema na mnogo različitih načina. Najverovatnije ne postoji čovek na svetu koji nije čuo za nemačku kobasicu ili takozvani "frankfurti".

Šnicla

U nemačkoj kuhinji ima mnogo jela od celih komada mesa - kotleti, šnicle, kuvani svinjski rolat, krvavica sa suvim grožđem, filebiftek na hamburški način. Jela sa sitno iseckanim mesom ne uživaju mnogo poštovanja.

Labskaus je staro jelo popularno među mornarima, smatra se da se najbolje priprema u Hamburgu. Njegovi sastojci mogu da šokiraju svakog gurmana, ali krajnji rezultat prevazilazi i najsmelija očekivanja. Karakteristično jelo sadrži krompire, mariniranu govedinu, sveže mleko, mariniranu haringu, kisele krastavčiće i jaja.

Nemačka palačinka

Od nemačkih deserata poštovanje uživaju voćne salate od sitno iseckanog voća, posute šećerom u prahu i zalivene voćnim sosovima ili sirupima. Tradicionalno nemačke domaćice pripremaju musove, razna peciva sa voćnim sosovima, sladoled.

Deserti su ponos Nemaca, na čelu sa svetski poznatom štrudlom sa jabukama, tortama sa šljivama i sitnim sirom, čokoladom i orasima i raznim kremovima. Najpoznatiji u svetu je neobični božićni štolen.

Klasični recepti iz nemačke kuhinje ostaju: Flam Kuhen, Leberkeze, Vajsbrat, Kolenice na nemački način, Bavarska salata, Krompiri sa slaninom na nemački način, Kobasice sa karijem i sos paradajzom, Torta Lincer, Kuglof, Napkuhen, Nemačka palačinka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest