Bonapeti.rs»Članci»Mesa i kobasice»Bratwurst Kobasice

Bratwurst Kobasice

Kristina ChernikovaKristina Chernikova
Glavni urednik
318834
Bratwurst kobasice

Bratwurst su vrsta kobasice koja se pravi od telećeg, svinjskog ili goveđeg mesa. Ova kobasica potiče iz Nemačke, gde postoji dosta podvrsta. One se razlikuju po tehnologiji proizvodnje, ali i po samom sadržaju.

Kako i sami možete pretpostaviti, razne podvrste ovih kobasica podrazumevaju različite veličine i dodatke. U Nemačkoj su bratwurst kobasice poznate i kao rostbratwurst i roster. Slična kobasica se pravi i u SAD i nosi naziv - brat.

Obično se ova kobasica peče na roštilju ili se prži. Takođe, može se skuvati u bujonu ili u pivu. Bratwurst kobasica je obavezna na svakom Oktobarfestu, koji se svake godine organizuje u Minhenu.

Istorija bratwurst kobasice

Ime kobasice dolazi iz staronemačkog jezika, gde se reč "brat" koristi za meso koje je sitno iseckano. Wurst znači - kobasica. Iako reč brat opisuje način na koji je kobasica napravljena, današnji Nemci povezuju baziv kobasice sa nemačkim glagolom braten, koji nagoveštava da se sama namirnica treba propržiti ili ispeći.

Prvi pisani dokaz o postojanju bratwurst kobasice datira iz 1313. godine i pretpostavlja se da je otkriven u Ninbergu, gradu koji se nalazi u Bavariji. Osim što je ovo mesto poznato po svojim prelepim znamenitostima, ono je poznato i po proizvodnji kobasica za roštilj.

Sastav bratwurst kobasice

Budući da u ovoj kobasici može biti goveđe, teleće i svinjsko meso, to nas upućuje na složen sastav ove vrste kobasice. Ona sadrži zasićene, polunezasićene i mononezasićene masti. Kobasica je izvor proteina i holesterola. Ona takođe ima elemente kao što je natrijum, kalijum, gvožđe, fosfor, cink, bakar, mangan, selen, magnezijum. Izvor je i vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B4, vitamina B6, vitamina B12, vitamina D i vitamina K.

Bratwurst

Proizvodnja bratwurst kobasice

Kao i kobasice kod nas, tako se i bratwurst kobasice kod Nemaca znatno razlikuju u različitim delovima zemlje. To nikako nije nešto loše, jer na taj način različiti delovi zemlje mogu otkriti čari kobasice na svoj način. Obično se kobasice prave od svinjskog, telećeg ili goveđeg mesa, koje može biti krupno ili sitno mleveno.

Svaka vrsta mesa se posebno melje, a može se dodati i izvesna količina slanine. Nakon toga se mesa mešaju i ponovo melju. Dodaje se biber, beli biber, so, origano, kumin ili drugi začini, prema ukusu lokalnih kuhinja. Dobijena homogena smesa mlevenog mesa se stavlja u očišćena životinjska creva, koja se zatim stavljaju na hladno mesto.

Pojedine vrste bratwurst kobasice se mogu naći i sirove, ali i kuvane. Može se reći da je drugi vid kobasice dosta rasprostranjeniji, jer na taj način bratwurst kobasica ima duži rok trajanja. Takođe, kobasica u kuvanom vidu se mnogo brže peče na roštilju.

Karakteristike bratwurst kobasice

Sirove bratwurst kobasice su rozikaste boje. One mogu biti prošarane zbog začina koje sadrže. Njihovo spremanje je nešto teže i iziskuje veću pažnju, budući da je potrebno da se ravnomerno ispeku ne samo spolja, već i unutra. Kulinari savetuju da pre nego što ih stavite na vatru da ih stavite u vruću vodu na 8-10 minuta. Peku se dok ne dobiju braonkastu koricu.

Kuvane bratwurst kobasice imaju sivu boju i čvrstu kozistenciju. Zahvaljujući prethodnoj obradi, one se mogu lako i brzo grilovati. U ovom slučaju ne postoji opasnost da kobasica ostane sirova. Kad ih stavite na roštilj, primetićete da odmah dobijaju boju. Bilo sirove, bilo kuvane, bratwurst kobasice su veoma sočne i aromatične.

Vrste bratwurst kobasice

Već smo pomenuli da se u Nemačkoj prave razne vrste bratwurst kobasica. Veoma je popularna kobasica koja se pravi u Koburgu i ona se pravi od telećeg i goveđeg mesa. Mesu se dodaje so, biber, muskatni oraščić i kora limuna.

Bratwurst sa kiselim kupusom

Poznata je i kobasica iz Nirnberga. Ona je karakteristična po svojoj maloj veličini - duga je najviše 10 cm i nije teža od 30 g.

Specifična vrsta bratwurst kobasice se pravi i u gradu Vuzburgu. Recept za ovu kobasicu je interesantan jer sadrži i vino.

Popularna je i bratwurst kobasica iz severne provincije Hesen. Ona se pravi od krupno mlevenog svinjskog mesa koje je dosta začinjeno. Dužina kobasica može dostići do 20 cm. Ona se tradcionalno peče na roštilju na drva.

Spremanje bratwurst kobasice

Bratwurst kobasica se uglavnom sprema samostalno, a tako se i servira. Može se služiti i sa drugim kobasicama, a u svakom delu Nemačke kombinacije su drugačije. U pojedinim mestima se ona služi sa kiselim kupusom. U drugim mestima se servira sa prženim krompirom ili krompir salatom.

Međutim, kod nas se može servirati uz garnir koji je tipičan za naše prostore - sa svežom salatom od paradajza, krastavca, šargarepe, repe, cvekle, svežeg kupusa, itd. Salate koje se odlično slažu sa bratwurst kobasicama su Salata sa karfiolom, Salata od crvenog kupusa, Salata od luka, Egipatska salata, itd.

Bratwurst kobasice se obično služe uz senf, kečap ili neki pikantan sos. Ova vrsta kobasice je deo raznih vrsta hot - doga, pica, špageta. Budući da se odlično slaže sa svim vrstama povrća, bratwurst se može uključiti i u recepte za rižoto, čorbe i pečena jela.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas