Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pravilno da kuvamo meso

Kako pravilno da kuvamo meso

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
1941
Meso

Da bismo sačuvali vredne materije mesa, kao i da bismo ga spremili da bude ukusno i krhko, potrebno je da ispoštujemo neka pravila tokom njegovog kuvanja.

Nezavisno od toga koje meso ćete kuvati, prvo treba da ga operete i da kuvate u dobro zatvorenoj posudi kako bi se sačuvale njegove arome.

Kada meso počne da vri, po površini posude počinje da se odvaja siva pena koja predstavlja odvojene belančevine mesa. Većina domaćica baca penu, kako bi bujon ostao bistar. Međutim, neki stručnjaci preporučuju da se to ne radi, s obzirom da se na taj način bacaju i vredni hranljivi elementi.

Oni preporučuju da se pena blago pritisne kašikom, nakon čega će pasti na dno i bujon će je apsorbovati. Na koji god način da želite da uradite, nikada ne bacajte bujon koji je stvoren, čak i da ga je više. U njemu su sadržani neki od najhranljivijih i korisnih materija mesa.

Važno pravilo prilikom kuvanja mesa je da se ono u celim komadima spušta i da za vreme kuvanja bude prekriveno vodom.

Ako ste odlučili da spremite stariju govedinu ili teletinu, imajte u vidu da se to odvija mnogo sporije nego meso živine ili svinje. Dobro bi bilo da ga prethodno izudarate drvenim čekićem i da dodate u vodu 1 supenu kašiku sirćeta. Druga varijanta je da ga unapred istrljate senfom, to da uradite prethodnog dana. Nakon toga ga operete, pospete sa malo sirćeta, sačekate još 2 sata i tada ga stavite da vri.

Ekspres lonac

Njbrže se sprema kuvano meso u ekspres loncu, koji štedi vreme pripreme proizvoda za 4 puta. I to zahvaljujući činjenici da se toplotna obrada vrši na dosta većem pritisku što doprinosi manjem gubitku dragocenih materija za vreme kuvanja mesa.

Kada radite sa ekspres loncem, važno je da znate da se stavlja toliko vode koliko želite da je bude u gotovom jelu, ali ne više od 3/4 zapremine šerpe. Kada ste oprali meso, poklopite šerpu i stavite je na vruću ringlu, poželjno je da ona bude toliko velika, koliko je veliko dno šerpe.

Kada jelo počne da vri, iz ventila će početi da izlazi para. Na njega se stavlja tzv. zvončić i smanjuje se temperatura ringle. Tako se održava proces kuvanja. Imajte u vidu da čak i kada zaustavite i skinete šerpu sa ringle, ona nastavlja da održava istu temperaturu još otprilike 10 min, zbog čega treba da sačekate pre nego što je otvorite. Za pripremu piletine i teletine na primer, često je dovoljno samo 20 minuta, a za govedinu - oko 30 min.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest