Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako umutiti sneg od belanaca

Kako umutiti sneg od belanaca

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
41190184
Odvajanje belanca od žumanca

Želite belanca koja izgledaju kao sneg? Pogledajte kako možete da ih napravite tako i koji su to faktori koji utiču na dobijanje snega kojeg tako želite.

Masti - čak i mali tragovi masti bi ozbiljno uticali na mućenje belanaca u sneg. Razbijte i odvojte belanca od žumanaca, kao što je prikazano na gornjoj slici, stavljajući prve u potpuno suvu i čistu posudu.

U belancima ne treba da ima ostataka od žumanaca, s obzirom da oni sadrže masti. Žice za mućenje koje ćete kasnije koristiti takođe moraju biti suve i čiste. Dobro bi bilo da ne koristite plastične posude, s obzirom da one dobro apsorbuju masti i mogu da ostanu masne, čak i ako ih pažljivo operete.

Temperatura i vreme - belanca treba da budu na sobnoj temperaturi, a ne da budu hladna kada počnete da ih mutite. Na sobnoj temperaturi protein iz jajeta je elastičniji i formiraće se lepši vazdušni balončići. Hladna belanca iziskuju duže mućenje i više truda.

Kiseline - ako prilikom mućenja dodajete malo kiseline, kao što je na primer limunov sok ili sirće, pomažete belancima da dostignu svoj puni obim i čvrstinu. Koristite ¼ kašičice limunovog soka za 1 belance.

Mućenje belanca

So - za lakše mućenje belanaca dodajte so, čak i kada se belanca koriste za slatke poslastice. Stavite so pre nego što počnete sa mućenjem.

Šećer - belanca umućena sa šećerom postaju lep i čvrst sneg. Šećer služi sa stabilizaciju i pomaže u postizanju dovoljne čvrstine, jer usisava vodu iz strukture belanca. Momenat dodavanja šećera je veoma važan za mućenje. Ako želite da dodate ¼ šolje šećera ili manje, dobro bi bilo da to stavite još na početku mućenja.

Ako ćete koristiti više šećera, počnite sporo da ga dodajete kada su belanca lepo umućena, ali ne u čvrsti sneg. I u oba slučaja šećer dodajte polako na krajeve posude, ni u kakvom slučaju direktno u centar.

Stepen mućenja belanaca - počnite od nižeg ka višem stepenu mućenja. Na nižem stepenu mutite dok ne dobijete lepu penu, a nakon toga pojačajte na srednju ili najvišu brzinu.

Vreme - odmah nakon što je umućen sneg od belanaca, treba da se iskoristi, s obzirom da se nakon otprilike 5 minuta njegova struktura počinje raspadati.

Kada smo na temi mućenje belanaca, predlažemo da pogledaš i sledeće teme:

- kako belanca postaju pena;

- zašto belanca ne postaju sneg;

- kako da odvojimo žumanca od belanaca;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest