Vrlo često se margarin naziva zamenom za maslac. Ima vrlo malo zasićenih masti i često je manje kalorija od maslaca.
Margarin je dobar izvor vitamina A i E, kao i esencijalnih masnih kiselina. Ljudi koji su odrasli jedući margarin vrlo često ga više vole nego maslac. Ima lakši i manje masni ukus.
Nedavno su nutricionisti otkrili opasnosti od hidrogenizovanih masti, posebno onih koje se nalaze u margarinu. Da se ne bi topio, tretira se dodavanjem atoma vodonika i molekula masti koji ga čine zasićenijim i podižu tačku topljenja. Hidrogenizovani margarin se ne kvari, ne može da užegne, a ne jedu ga čak ni insekti i glodari.
Nažalost, proces hidrogenacije stvara trans masti u margarinu koje ljudi ne mogu pravilno svariti. Ovo dovodi do stimulacije ljudskog tela da proizvodi holesterol. U njemu su pronađeni i tragovi toksičnih metala koji su korišćeni u procesu.
Transmasne kiseline smanjuju dobar holesterol, što znači da su hidrogenizovane masti mnogo štetnije od zasićenih masti, koje svi medicinski stručnjaci identifikuju kao štetne.
Postoje dokazi da trans masti mogu izazvati bioakumulaciju u telu jer probavni sistem teško može da shvati šta da radi sa njima. Kao rezultat, najmanje što se može desiti je povećanje telesne težine.
Upotreba hidrogenizovanih proizvoda povezana je sa dijabetesom, koronarnom bolešću i gojaznošću. Svi medicinski stručnjaci se slažu da treba ograničiti potrošnju hidrogenizovanih proizvoda ili ih izbegavati ako je moguće kako bi se smanjila izloženost trans mastima.
Ljudi bi trebalo da jedu zdravo sa zdravim mastima da bi se zaštitili od neželjenih neželjenih efekata i mnogih vrsta bolesti.
Pročitajte takođe:
- šta sadrži margarin;
- margarin ili maslac, šta upotrebljavati;
Komentari