Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je korisno konzumiranje maslaca?

Da li je korisno konzumiranje maslaca?

Maria SimovaMaria Simova
Autor
218325
Konzumiranje maslaca

U poslednje vreme se smatra da je maslac više štetan, nego što je koristan. Govori se da prekomerna konzumacija ovog proizvoda može da uzrokuje razvoj ateroskleroze srčanih sudova. Ali da je istinita ova tvrdnja?

Tibetanci, dobro poznati kao dugovečni, jedu maslac od visokomasnog mleka sa solju i zelenim čajem i to svaki dan. Ko zna, možda je konkretno ovaj napitak ključ dobrog zdravlja i savršenog života. Definitivno izgleda da ne treba izbaciti maslac iz naše svakodnevne ishrane, u sledećim redovim će biti jasno i zbog čega.

Zbog čega je maslac koristan?

Maslac je izvor vitamina E, D, C i A. Kao što znate, da bi se poslednji vitamin iz hrane apsorbovao, potrebne su masne kiseline koje se nalaze u maslacu. Kazano prostim rečima, da biste izvukli maksimum iz šargarepe, treba da koristite ovo povrće u kombinaciji sa maslacemm.

Masne kiseline u maslacu, ulazeći u telo, ne talože se u masnim tkivima, već u potpunosti odlaze u energijsko snabdevanje organizma. Prema tome, koristeći maslac malo je verovatno da će vam pomoći da se oporavite od umora, ali za duže vreme će ukloniti osećaj gladi.

Maslac

U maslacu se nalaze velike količine antioksidanasa, koji sprečavaju razvoj ateroskleroze, pa čak i raka.

Prednosti maslaca

Maslac predstavlja izvor joda kog organizam dobro usvaja. Upravo se pad popularnosti maslaca u korist margarina, pretvorio u osnovni razlog pojave epidemije gušavosti (proširena štitna žlezda) početkom prošlog veka. Lekari savetuju da se maslac uzima kod dijareje kod dece i zatvora kod odraslih.

Visok sadržaj vitamina K12 u maslacu sprečava razvoj karijesa i osteoporoze. Drugi veoma važan sastojak u maslacu je butirat. Ova supstanca pomaže u smanjivanju lošeg holesterola i pojačava osetljivost na insulin za zadivljujućih 300%.

Neosporno, najkorisniji je domaću maslac ili onaj maslac visokog kvaliteta iz prodavnice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest