Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Da li je korisno da jedemo girice i sardine?

Da li je korisno da jedemo girice i sardine?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4006
Da li je korisno da jedemo girice?

Pržene girice i hladno pivo - postoji li poznatiji klasik za letnje jelo, posebno u blizini morskih letovališta? Gotovo da nema osobe koja tokom letovanja nije probala ovu poslasticu, a mnogi ovo jelo povezuju sa letom. Predjela i mezetluci sa giricama su takođe ukusni.

Prirodno je da zajedno sa pitanjem, koliko je korisno jesti girice ide i diskusija o ovoj letnjoj hrani, jer se nudi i konzervirana i zamrznuta u bilo koje doba godine.

Tegle sa giricama imaju jaku aromu i pikantan ukus, koji se mnogima dopadaju. Ali da li da se prepustimo iskušenjima ukusa, ili da prvo razmislimo o koristima i štetnosti girica?

Ono što treba da znate je da uobičajeni naziv girice obuhvata mnogo malih riba iz roda haringa. Dostižu 18 centimetara u dužinu i maksimalnu težinu od 12 grama, ali su obično manje.

Ove ribe sadrže niz korisnih supstanci koje se kriju u njihovom hemijskom sastavu. Sadrže 17, 5 odsto proteina i 32, 5 odsto masti. Njihove glavne prednosti su:

- Brza apsorpcija proteina, čime se proizvode aminokiseline. U takvim dozama mogu zameniti meso u hrani. Uz prisustvo aminokiselina, garantovano je pravilno funkcionisanje srca, zglobova i nervnog sistema, kao i aktivnost mozga;

- Omega-3 masne kiseline pomažu u formiranju vaskularnog holesterola;

- Vitamini A i E smanjuju rizik od raka;

- Kalcijum, magnezijum, fosfor, natrijum, kalijum, gvožđe, cink, hrom, fluor su sve korisne supstance sadržane u giricama.

Konzervirane girice

One normalizuju nivo glukoze, sprečavaju osteoporozu, podržavaju nervni sistem, pamćenje i mentalnu aktivnost, daju energiju.

Uz sve prednosti, girice kriju i neke štetne stvari. Pošto su ribe izložene dimljenju, mogu da dovedu do kancera. Zbog rizika od tumora, česta upotreba girica se ne preporučuje.

Visok sadržaj masti, kao i samo biljno ulje koje se koristi u preradi ribe, čine ovu hranu visoko kaloričnom. Nije pogodna za dijete.

Kao i svaka konzervirana hrana, ukusne girice ili sardine sadrže dosta soli, pa zbog toga posebno trebaju da obrate pažnju na konzumaciju ljudi sa zdravstvenim problemima. Pored toga, dugotrajna upotreba može izazvati alergije.

Konzumacija girica i sardina zahteva pravilnu i osmišljenu upotrebu, ne samo u pogledu učestalosti već i kao kombinaciju sa drugim proizvodima. Ovo je jedini način da se obezbedi uživanje u jedinstvenim jelima sa giricama ili sardinama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest