bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako pravilno da skuvamo špagete?

Kako pravilno da skuvamo špagete?

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Početnik
167
Kuvanje špageta

Špagete, kao i većina vrsta italijanske paste već godinama ulaze na naše tržište i omiljeno su jelo na našoj trpezi. One su dragocena zamena za hleb koji je balkanac navikao da konzumira uz svaki obrok, i jednostavne su i brze za pripremu. Međutim, da bi smo uživali u špagetama, važno je da znamo ne samo sa kakvim sosom da ih poslužimo, nego i kako i koliko dugo da ih kuvamo.

Istina je da iako su dosta kalorične, špagete su hrana koju organizam lako apsorbuje. Međutim, da ne bismo gomilali višak kilograma od njih, od izuzetno važnog značaja je da naučimo kako da ih kuvamo. Evo šta je važno da znate u ovom smeru:

1. Špagete spadaju u namirnice bogate skrobom, zbog čega je važno da se kuvaju u dovoljnoj količini vode sa ciljem odvajanja skroba iz proizvoda. Na 100 g špageta ne treba da se stavlja ispod 1 l vode;

2. Voda u kojoj će se kuvati špagete treba da bude blago posoljena i da je provrela kada se špagete stavljaju. U protivnom slučaju one će se lako pretvoriti u kašu;

3. Italijani obično ne stavljaju masnoću u vodu u kojoj se kuvaju špagete, ali po želji možete da dodate malo maslinovog ulja, kao i začine. Uz špagete najbolje ide origano i bosiljak;

4. Obavezno se pridržavajte vremena kuvanja špageta, koje je određeno na njihovom pakovanju. Ono zavisi kako od toga od čega su napravljene same špagete, tako i od njihovog načina pripreme i njihove debljine;

Gotove špagete

5. Kada se špagete stave u ključalu vodu, poklope se poklopcem dok ne uzavru;

6. Nije neophodno da ih izdrobite, zato što će one brzo omeknuti i uspeće same da uđu u posudu u kojoj ih spremate;

7. Kada uzavru, poklopac šerpe se skida. Kada su gotove, stavljaju se u đevđir kako bi se ocedile;

8. Imajte u vidu da Italijani preferiraju špagete u sirovijem obliku, nego Bugari, ali ukoliko želite da pripremite prave al dente italijanske špagete, pratite njihova pravila;

9. Takođe, ne zaboravite da špagete treba da budu servirane tople zajedno sa sosom. To znači da ukoliko sos sa kojim ćete ih servirati iziskuje više vremena, dobro bi bilo da prvo počnete sa njim i posle da stavite špagete da se kuvaju.

Kada znate kako da pravilno skuvate špagete, preporučujemo da probate neki od naših recepata za:

- špagete Bolonjeze;

- špagete Karbonara;

- špagete sa pečurkama;

- ili špagete sa piletom;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest