Grdobina mrkulja

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3965
Grdobina
Fotografija: Ivana Krasteva-Pieroni

Morske dubine kriju čudovišta i morska stvorenja nepoznata čoveku, koja prevazilaze legende i mitove kao da su izašli iz filmova strave i užasa. Takvo morsko neobično stvorenje je riba grdobina mrkulja koja je postala prototip čudovišta iz filma Potraga za Nemom.

Opšte informacije o grdobini mrkulji

Na zemlji u procesu evolucije su se pojavljivala razna bića. U teškim uslovima mora, na velikoj dubini gde je voda ledeno hladna, pritisak dostiže kolosalne vrednosti. Tamo je količina hrane minimalna. Slični uslovi života privlače suviše malo morskih stanovnika.

Ovaj prostor je dom dubokovodnih morskih stanovnika iz roda Cetatioidei, kakva je i grdobina mrkulja. Na dubini od 1.5 do 3 kilometra ona se dobro oseća. Osobenost grdobine mrkulje je modifikovani zrak leđne peraje koja deluje kao mamac i po svom obliku podseća na udicu ribolovca. Iz tog razloga riba je često nazivana i ribolovac.

Na kraju slične udici modifikovane peraje koja se nalazi iznad ogromnih usta sa oštrim igličastim zubima, postoji mala izraslina na koži puna miliona sjajnih bakterija. Ova svetlost je posebno dragocena tamo gde caruje neprobojna tama. Ona privlači sva druga morska stvorenja koja plivaju naokolo, kao što je moljac kog privlači plamen sveće. Ribolovac je sposoban da kontroliše jačinu i učestalost osvetljenja kako bi poboljšao efekat svetlosti koju emituje, tj. može da ugasi ili upali užarene bakterije pomoću mišića. Sakrivena na dnu ili među gustim algama, grdobina mrkulja vreba svoj plen i guta ga brzinom munje čim on uđe na njenu teritoriju.

Riba grdobina mrkulja može da proguta plen veličine nje same, a ponekad i veći od sebe. Ona napada ne samo ribe i rakove, nego ponekad i ptice kada iskače izvan vode za vreme sezone parenja. Ova riba nije opasna za ljudski život, zato što dostiže do 1.5 metar i 20 kilograma težine, ali može ozbiljno da povredi ronioca ili pecaroša. Ona je apsolutni grabljivac koji napada sve što se kreće. Neprijatelja grdobine mrkulje na ogromnoj dubini nije mnogo, riba se boji samo ajkula, hobotnica i drugih morkih divova sposobnih da se izbore sa njom.

Veoma zanimljiv momenat u ulovu ove ribe je što se ulovljeni primerci koriste napola i obično su ženski. To ne znači da su mužjaci prilagodljiviji i da se bolje skrivaju od ribarskih mreža, nego druga zanimljiva osobenost ribe. Kada dostignu veličinu od tek 4 centimetra muškarci se pričvršćuju za ženku i počinju da rastu zajedno sa njom gubeći svoju nezavisnost odvojenih organizama i pretvaraju se u drugi primerak u telu partnera. Cilj transformacije je da obezbede spermu za oplodnju ženke u potrebnom momentu tako da ona ne traži partnera kada nastupi sezona parenja. Kada riba bude kupljena na trižištu potpuno je moguće da donese još nekoliko sa sobom. Šta li će još dobiti kupac morskih plodova zajedno sa kupovinom grdobine mrkulje?

Karakteristika i korisna svojstva mesa grdobine mrkulje

Spremanje grdobine
Fotografija: Ivana Krasteva-Pieroni

Grdobine mrkulje su rod bentoskih riba koje broje 12 vrsta, ali samo nekoliko od njih je jestivo. Riba grdobina mrkulja sa crnim stomakom koja naseljava Antlantik, od Irske do Severne Amerike, a koja se sreće i u Sredozemnom moru je objekat ribolova. Jestiva je i evropska podvrsta koja živi u vodama severno od kontinenta. Američka grdobina mrkulja je takođe objekat kulinarskog interesovanja i sreće se po celoj zapadnoj obali Severne Amerike. U vodama Tihog okeana od Kamčatke do Japana može da se ulovi druga vrsta grdobine mrkulje dostojnih kulinarskih kvaliteta. Zapravo, sve vrste predstavljaju skup kulinarski delikates i pravo su gastronomsko čudo.

Kada se nudi na tržištu, ova riba je često zamrznuta i nalazi se u ribljim filetima. Meso ima nizak sadržaj masti i brzo gubi svoju vlagu i ukus prilikom zamrzavanja, zato se preporučuje sveža ili ohlađena riba.

Meso grdobine mrkulje je belo, prijatno, bogato vitaminima A i D, sadrži mnogo minerala, proteina i aminokiselina i veoma malo masti što ga čini dijetalnim. Može da se uvede kako u dijetu ljudi koji žele da kontrolišu svoju težinu, tako i u dijetu onih koji boluju od ateroskleroze i dijabetesa.

Kompleks vitamina zajedno sa magenzijumom, jodom, fosforom i gvožđem u mesu ribe pomaže kod oboljenja endokrinog sistema, srca i krvnih sudova.

Belo meso bez kostiju je dobar izvor proteina i mikroelemenata za trutnice i decu, odrasle ljude, ali i one koji su aktivni.

Kvaliteti ukusa mesa grdobine mrkulje

Pečena grdobina
Fotografija: Lenka

Iako nakon ulova polovina trupa ribe odlazi u otpad i za konzumaciju ostaje samo rep, rezultat je odličan. Meso je veoma lagano, sa malim ružičastim prugama, ima prijatan ukus i blagu slatkoću.

Za vreme kuvanja, meso se zgušnjava i da se ne bi sušilo bilo bi dobro da kulinarska obrada ribe bude kratka.

Jede se ne samo meso, nego i ikra ribe, a u istočnoj kuhinji jetra i peraja su takođe objekat kulinarskih eksperimenata.

Načini spremanja grdobine mrkulje u različitim nacionalnim kuhinjama.

Može da se napravi svojevrsna podela u pogledu kuhinje u posebnim geografskim regijama, što pokazuje interesantne tendencije.

Grdobina mrkulja u evropskoj kuhinji

Grdobina mrkulja

Dobro bi bilo da se grdobina mrkulja posluži pržena, u hranljivim ribljim čorbama i bujonima, veoma voljenim u francuskoj kuhinji. U njih se dodaju peraja i glave. Jetra se marinira i od nje se pravi riblja pašteta u Francuskoj i Španiji. Riba se poslužuje sa izvrsnim prženim medaljonima sa šargarepom, sosom od šumskog voća, pečenim krompirom ili šparglama.

U evropsku paletu mogućnosti kuvanja spada i aromatičan beli filet koji se servira pržen sa koricom sira, obogaćenog aromom ruzmarina i sosom od povrća u rerni kremaste teksture.

Ova niskomasna riba se peče uvijena u rolat sa nadevom od pikantnih biljki, paradajza i kore limuna.

U mediteranskoj kuhinji riba se kuva i dinsta. Stavlja se u riblje čorbe i rižoto sa ribom.

U Severnoj Africi u na Siciliji je dodaju u kuskus.

Grdobina mrkulja u istočnoj kuhinji

Na istoku riba je visoko cenjena. U Japanu za kulinarsku upotrebu se koristi ne samo meso, nego i koža, peraja i čak želudac Grdobine mrkulje.

U Kini se kuvaju brza jela sa njom. Meso se blago proprži u vok tiganju, dodaje se soja sos, korijander i đumbir. Dinstani bambus, pirinač i luk su garnirung uz ribu.

U Koreji prave bogatu slatku supu od grdobine mrkulje sa povrćem i drugim morskim ribama. Sa njom prave i nadev za pirinčane palačinke.

Grdobina mrkulja u američkoj kuhinji

U Americi ova riba se obično sprema na roštilju. Koriste se ne samo fileti ribe, nego i komadići mesa sa kosti i to meso čini veoma sočnim, napravljenim sa maslinovim uljem i solju. Tako dobijeni riblji kotlet se poslužuje sa dimljenom šargarepom ili krompir pireom.

Ova krupna pljosnata riba užasnog izgleda je ukusna i korisna i mogu da je konzumiraju ljudi sa zdravstvenim problemima ili prekomernom težinom. Zanimljivi recepti su grilovana grdobina mrkulja, suši sa ribom, čips od kože grdobine mrkulje, grdobina mrkulja sa kaprom, kao i napravljena na španski način i mnogi drugi neverovatni predlozi majstora kuvara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji