Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najopasniji konzervansi u hrani

Najopasniji konzervansi u hrani

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1511
Pregledanje etikete za konzervanse

Zdrava ishrana je jedna od tema o kojoj se najviše razgovara – šta da se konzumira, šta da se potpuno izbaci sa jelovnika i zašto. Dijete sve više preplavljuju umove ljudi i često dovode do opsesije hranom i prehrambenim proizvodima. S jedne strane, dobro je da svi imaju kulturu ishrane, koja se ne svodi samo na naše ponašanje za stolom.

Kultura ishrane uključuje šta jesti, šta tražiti na etiketi hrane, šta je dobro za naše telo. S druge strane, zdrava ishrana nas čini veoma opreznim oko toga šta kupujemo i šta stavljamo na sto – sve dok ne idemo u ekstreme, to nam može doneti samo koristi. Sve više ljudi traži organsku hranu, čitajući etikete proizvoda koje kupuju – žele da znaju šta hrana sadrži i pitaju se šta je E209 ili E216.

Pogledaćemo šta sva ove oznake E znače u hrani, ili bar neke od konzervansa koje treba da izbegavamo. Čime nas snabdevaju i čime nam na bilo koji način štete, i koji su najopasniji konzervansi za hranu su pitanja koja sebi možda svi postavljaju. Sve vrste konzervanasa, bojila, pojačivača itd. u hrani mogu biti štetni, iako proizvođači često pokušavaju da nas ubede da nisu štetni, već naprotiv – korisni.

Konzervansi su obeleženi na etiketama sa slovom E i brojem iza njih. U stvari, da uzmemo u obzir samo konzervanse, moramo reći da su oni smešteni od E200 do E290. A pošto je ovo mnogo vrsta konzervansa, pogledaćemo one koji su zapravo opasni i predstavljaju rizik po naše zdravlje:

Pregledanje namirnica za kontervanse

Sledeći konzervansi su kancerogeni - od E210 do E217 (sadržani uglavnom u sokovima, gaziranim i okrepljujućim pićima, paštetama ljutog ukusa), kao i E240, E249;

Od E230 do E233 - ovo su konzervansi, koji mogu da iritiraju vašu kožu i izazovu kožne probleme, a koriste se uglavnom u poljoprivredne svrhe. Ovi isti suplementi (plus E239) takođe mogu izazvati alergijsku reakciju. E233 takođe dovodi do gojaznosti.

Ako ste hipertoničar, treba da budete oprezni sa hranom koja sadrži konzervanse E250, E252 i E254. E250 se najčešće može naći u kobasicama i viršlama - ovaj dodatak je kancerogen i proizvodi koji sadrže ovaj konzervans su u nekim zemljama zabranjeni.

Mnogi od ovih konzervansa su zabranjeni u Australiji. Da budemo malo jasniji – oni konzervansi za koje se ne zna da su izazvali bilo kakve efekte su – od E201, E202, E203, E234 (sadržani u paradajz pasti, kao i u pivu), E260 (koristi se za kisele krastavce), E262.

One koje je dobro izbegavati su - od E210 do E217, E220, E226, E227, od E236 do E239, E250, E252.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest