Za svaku bolest lekari ne propisuju samo lekove, nego i posebnu dijetu koju bolesnik treba da drži kako bi se brže izlečio i da se ne bi pogoršalo.
U ovom članku ćemo govoriti o dijeti kod atopijskog dermatitisa. Ova bolest je dosta teška za lečenje, zato što se mora u potpunosti promeniti način života, ako želite da ga izlečite. Najvažnija promena koja treba da se uradi ako patite od ove bolesti je da u potpunosti isključite neke namirnice iz vašeg jelovnika i da ih zamenite drugim.
Hrana zbog koje se ova bolest stvara, pogoršava i pretvara u hroničnu su:
- Čokoladni proizvodi kao što su čokolada, čokoladne bombone, vafli, mešavina mleka i kakaoa, čokoladne torte i drugo;
- Mlečni proizvodi poput svežeg i kiselog mleka, sira, kačkavalja i onih u kojima je sadržano suvo mleko i konzervansi, suva i tečna pavlaka;
Nažalost, u većem delu svežeg i kiselog mleka koje se prodaje po prodavnicama ima izuzetno mnogo konzervanasa, koji se stavljaju kako bi ti proizvodi mogli da imaju duži rok trajanja.
Ljudi koji pate od ove bolesti su mnogo osetljiviji od ostalih. Koža onog koji boluje od ove bolesti se karakteriše suvoćom, svrabom i crvenilom. Svi konzervansi koji su označeni sa E su pogubni za imuni sistem ne samo onih koji boluju od ove bolesti, nego i za ljude generalno.
Dozvoljena hrana kod atopijskog dermatitisa
Evo koja je to hrana koju mogu da konzumiraju ljudi koji pate od ove bolesti.
- Kiselo mleko koje je kiseljeno kod kuće, biljni voćni čajevi;
- Proizvodi od mleka koji obavezno moraju da budu sertifikovani prema bugarskom državnom standardu, u kojima NEMA suvog mleka, palminog ulja, konzervanasa, stabilizatora i drugih štetnih sastojaka;
- Domaći deserti - najviše oni koji su na bazi voća kao što je pita sa jabukama, baklava, ravanija, tulumbice, i u kojima nema mleka i pavlake;
- Ceđeni sokovi od sveže ceđenog voća, domaći kompoti, nektari, sirupi, biljni i voćni čajevi;
- Integralni hleb, hleb koji je pravljen kod kuće, arpske pogače i drugo.
- Meso koje je sveže, sveža riba, pileće meso domaće uzgajanih životinja;
- Voće i povrće koje je sezonsko, sušeno ili zamrznuto voće.
Zabranjena hrana kod atopijskog dermatitisa
- Kiselo i sveže mleko kojima je produžen rok trajanja;
- Mlečni proizvodi koji sadrže suvo mleko i druge konzervanse. To su kačkavalj, topljeni sir i dr;
- Proizvodi od čokolade kao što su čokolada, vafli, bombone, torte i drugo;
- Gazirana pića, sokovi koji su u tetrapaku i flašama - oni sadrže konzervanse, boje i arome. Ovi napici vode do izopačenog osećaja ukusa što dovodi do toga da deca ne žele voće i povrće;
- Hleb i proizvodi od testa koji imaju sredstva za dizanje, konzervanse i drugo;
- Mesa iz konzerve i delikatesi od mesa poput paštete, viršli, salama i drugog;
- Voće i povrće koje nije sezonsko, zato što da bi se sačuvala njihova trajnost, ono je tretirano hemikalijama i bilo je ozračeno. Ne treba da preterujete sa konzumacijom banana, zato što se one teško vare i nemaju posebno veliku hranljivu vrednosti.
Ukoliko ste trudnica ili dojite, treba da držite gorenavedenu dijetu, zato što svi dodaci sa šifrom E koje uzimate sa hranom se prenose na plod putem placente.
Komentari