Bonapeti.rs»Članci»Dvorište i Bašta»Sadnja i gajenje patlidžana

Sadnja i gajenje patlidžana

Nadejda NedevaNadejda Nedeva
Džedaj
2039
Sadnja i gajenje patlidžana

Patlidžan, poznat i kao plavi paradajz, spada među povrće koje je uvek prisutno na našoj trpezi. Nekada je smatran otrovnom biljkom, zbog gorkog ukusa u sirovom stanju, a u Evropi je postao poznat tek u 15. veku.

Pravilno pripremljen, patlidžan je pogodan za mnoga domaća jela i jela bez mesa, ali ga ne treba konzumirati u prevelikim količinama. Sadnja i gajenje ovog povrća uopšte nije komplikovana, i ako imate povrtnjak, dobro je da u njega uključite i patlidžan. Evo nekoliko saveta kako biste bili sigurni da možete gajiti lep i ukusan patlidžan:

- Sorte patlidžana koje izaberete moraju biti one koje rano sazrevaju i njihovi plodovi moraju biti krupni, jakog sjaja i prijatne teksture.

- Na 1 metar kvadratni seje oko 4-5 g semena, a sadnice se raspoređuju - 20-30 semena na površinu 10 x 10 metara;

- Važno je znati da patlidžan voli svetlo i toplotu, a ako koristite staklenik, on mora biti dobro zastakljen;

Patlidžan

- Patlidžan se sadi u aprilu, ravnomerno raspoređujući seme i zalivajući ga. To se obično radi prvo u kutiji, zatim se biljke premeštaju u posebne saksije i na kraju se sade u dvorištu;

- Kada biljke budu visoke oko 1 pedalj, dobro je pričvrstiti ih na tanke štapiće kako bi im pomogli da ostanu uspravni. Čvor ne bi trebalo da bude na biljci, već na štapu. Sada je vreme da se biljke presele u posebne saksije;

- Pre nego što izvadite biljke spremne za sadnju, morate im dati dovoljno vremena da se aklimatizuju. To znači da saksije moraju biti izložene najmanje 10 dana temperaturama sličnim onima na kojima će živeti nakon sadnje;

- Zalivanje treba da bude redovno, ali i bez preterivanja;

Sadnja i gajenje patlidžana

- Patlidžan najbolje raste na dnevnim temperaturama oko 24-25 stepeni i noćnim oko 16-18 stepeni;

- Ako vidite da su grane biljaka previše krhke, možete ih ukloniti, što će omogućiti veći pristup svetlosti;

- Berba patlidžana obično počinje u maju, a završava se u julu-avgustu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest