Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Za i protiv konzumacije mleka

Za i protiv konzumacije mleka

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
253
Za i protiv konzumiranja mleka

Teza da su mleko i mlečni proizvodi jedni od najkorisnijih namirnica neprestano se potvrđuje. Ovo je stanovište stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije, a i neprestano se potkrepljuje člancima na ovu temu.

Međutim, sa druge strane raste broj diskusija koje dovode u pitanje konzumaciju mleka. Iza teme za i protiv mleka staje mnogo uvaženih i uglednih stručnjaka i naučnika. Evo koji su njihovi argumenti.

Za konzumaciju mleka

U mleku - svežem i kiselom sadržana je dragocena belančevina koju organizam lako apsorbuje. Ovo je dokazano najbolja hrana za odojčad. Osim toga, veliki deo stogodišnjaka konzumira kiselo mleko.

Kiselo mleko sa malim procentom mlečne masti je prvi pomoćnik kod skidanja kilograma. U njemu ima kalcijuma sposobnog da redukuje masti.

Mleko je odličan izvor oblika kalicijuma koji se lako apsorbuje. Ovaj element je ključni za izgradnju kostiju i zuba. Osim toga štiti od osteoporoze.

U mleku su sadržani vitamini A, D, B2 i B12, kao i izuzetno korisne mineralne materije kao što su fosfor i magnezijum. Ovi elementi su izuzetno važni za organizam.

Mlečno kisele bakterije (kao što je lactobacillus bulgaricus) nalaze se među probioticima koji su korisni za crevnu floru. Oni dokazano poboljšavaju rad digestivnog trakta, pomažu u povećavanju imuniteta, a neki smatraju da čak leče od raka.

Protiv konzumacije mleka

Kiselo mleko

Svi korisni sastojci koji se nalaze u mleku nestaju nakon procesa pasterizacije i homogenizovanja i konzumacija mleka postaje besmislena.

Kalcijum iz mleka organizam ne može da apsorbuje. Belančevine u njemu pak imaju svojstvo da izvuku kalcijum iz naših kostiju. Ovo ga čini ne hranom koja se preporučuje, nego zabranjenom hranom za ljude koji pate od osteoporoze.

Mleko na tržištu danas je puno štetnih materija kao što su hormoni, steroidi i antibiotici. Njima se tretiraju životinje koje daju mleko. Kada se dobije mlečni proizvod, on se bogati raznim konzervansima, skrobom i drugim. Osim toga, u procesu proizvodnje iz mleka se vade korisne mlečno kisele bakterije kako bi se produžio rok trajanja.

U mleku se nalaze velike doze zasićenih masti. One povećavaju loš holesterol i mogu da dovedu do gojaznosti i srčanih problema.

Niskomasna mleka pak uopšte nisu niskokalorična. U njima je udeo ugljenih hidrata viši.

Jedino mleko, korisno za ljude, je majčino mleko. Nijedan sisar u prirodni ne sisa mleko drugog sisara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest