Ovčije mleko je veoma ukusno i hranljivo. Ima bogat i pun, delikatan i blago sladak ukus. Gustina ovog mleka je veća od gustine kravljeg i kozjeg mleka. Sadrži važne vitamine grupe B.
Sir od ovčijeg mleka često preferiraju čak i ljudi koji uopšte ne vole sir jer im se ne sviđa ukus sira od kravljeg mleka.
Toplo ovčije mleko pre spavanja daje miran san. Preporučuje se deci i starijim osobama, a posebno onima koji imaju problema sa čestim noćnim mokrenjem.
Ovčije mleko se preporučuje kod astme, ekcema i kožnih problema. Ovčije mleko sadrži visok nivo kalcijuma i cinka i dobro utiče na zdravlje organizma.
Ovčije mleko je veoma popularno u centralnoj Aziji, Italiji, Grčkoj i na Bliskom istoku. U ovim zemljama, mnogi ljudi više vole proizvode od ovčijeg mleka nego od kravljeg mleka.
Ovčije mleko se dobro apsorbuje i hranljivo je. Ali ima specifičnu aromu, zbog čega nije baš pogodno za konzumaciju odmah nakon muže.
Ovčje mleko sadrži mnogo vitamina A. Korisno je za decu, posebno tokom njihovog rasta. Takođe je korisno za trudnice. Ovčije mleko je savršen antioksidans i pomaže u sintezi holesterola i aminokiselina.
Redovna konzumacija ovčijeg mleka pomaže mozgu da bolje radi, povećava zasićenost telesnih ćelija kiseonikom. U poređenju sa kravljim mlekom, ovčje mleko ima više masti i proteina.
Odnos kalcijuma i fosfora u ovčijem mleku je gotovo idealan, a to je važno jer je fosfor potreban za apsorpciju kalcijuma.
Ovčje mleko sadrži protein kazein, koji je važan za osobe sa alergijama na kravlji ili kozji kazein. Ovčije mleko se takođe preporučuje osobama sa kožnim problemima koji mogu biti uzrokovani alergijom na kazein iz kravljeg ili kozjeg mleka.
Komentari