Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Mediteranska dijeta: Primer jelovnika za lepotu i zdravlje

Mediteranska dijeta: Primer jelovnika za lepotu i zdravlje

Namirnice iz mediteranske kuhinje

Prema jednom istraživanju stanovnici ostrva Krit imaju veliku dugovečnost, smrtnost od kardiovaskularnih oboljenja je minimalna, a slučajeva obolelih od raka je samo 10% u poređenju sa ljudima koji žive u SAD-u.

Odgovor u ovoj zagoneci je jednostavan - mediteranski jelovnik, kojeg se Grci pridržavaju i koji je poznat po celom svetu kao mediteranska dijeta.

Posebne navike u ishrani stanovnika Italije, Francuske, Španije, Grčke i čak Severne Afrike mogu da budu primer zdrave ishrane. U njihovom jelovniku nalaze se žitarice koje su u obliku hleba, proizvoda od testa i makarona, kao i pirinač.

Mediteranske navike u ishrani uključuju još i sezonsko voće i povrće u obliku obavezne salate u svakom obroku. Nemojte zanemariti ni orašaste plodove i varivo - orahe, bademe, pinjole, lešnike, sočivo, grašak i boraniju.

Unos mlečnih proizvoda u mediteranskoj dijeti je u obliku obranog mleka, sitnog sira, sira i kačkavalja. Možete ih sebi dozvoliti svakodnevno u umerenim količinama.

Voćna salata

Amblematično maslinovo ulje i masline su obavezne bez brige o količinama. Riba i morski plodovi su krivci za čuvenu plodnost Španjolki. Crveno meso, slatkiši i med su dozvoljeni 2-3 puta mesečno. Na račun toga, vino pak možete da pijete svakog dana, po 1-2 čaše.

Primer mediteranskog jelovnika:

Napravite jednostavnu salatu sa škampima. Za nju vam je potrebno 100 grama pirinča, isto toliko morskih plodova, u koje treba da dodate 50 grama šunke u kockicama i krastavac. Začinite salatu 1 supenom kašikom maslinovog ulja i limunovog soka.

Za glavno jelo možete da napravite makarone sa brokolijem. Prokuvajte posoljenu vodu i kuvajte otprilike 300 grama brokolija. Na 1 supenoj kašici maslinovog ulja dinstajte 200 grama pečuraka i u njih dodajte iseckani brokoli. Skuvajte otprilike 100 grama tamnih makarona (za 1 porciju) i pomešajte ih sa povrćem.

Mediteranska dijeta ne odbacuje deserte. Oni su lagani, sveži i ne stvaaraju osećaj težine i prejedanja. Napravite voćnu salatu od 1 kruške, nekoliko plavih šljiva, 1 jabuke. Možete da ih izmešate sa 150 g svežeg sitnog sira sa malim procentom mlečnih masti i da začinite kašikom sveže ceđenog soka od limuna ili pomorandže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest