Različite dijete učestvuju u borbi za dobru figuru i zdravu težinu, ali jedna se bitno razlikuje od njih. To je bez sumnje najpoznatiji i najtraženiji režim ishrane poznata pod nazivom Mediteranska dijeta.
U stvari, nije samo pitanje ishrane, već i načina života, filozofije života koje se pridržavaju ljudi sa područja Mediterana. Ne postoje stroga pravila za hranu, a njena glavna ideologija se sastoji u uživanju u hrani i životu uopšte.
Isporučiti zadovoljstvo kroz hranu, poštovati princip umerenosti, fizičke aktivnosti i deliti prijatne trenutke za stolom sa porodicom i prijateljima - to je suština Mediteranske dijete.
Rezultati praktikovanja ovakvog načina života daju zadivljujuće rezultate - ljudi u regionima u kojima se hrane u skladu sa principima mediteranske ishrane, retko boluju od hroničnih bolesti i njihov životni vek je mnogo duži nego kod tradicionalnog evropskog načina ishrane.
Šta je potrebno za postizanje dobrog zdravlja i forme u kojoj uživaju ljudi na području Sredozemnog mora? Tajne lokalnog načina odabira hrane?
Osnovne katakteristike mediteranske ishrane
Ovo je način ishrane i života kog praktikuju ljudi na ostrvu Krit, zbog čega se često naziva kritskom ishranom, kao i u Grčkoj, Italiji i svim krajevima blizu Sredozemnog mora tokom 60-ih godina prošlog veka.
Fokus ovog režima ishrane je na tome koji proizvodi da se uključe u dnevni jelovnik, a ne šta da se ne jede. Uglavnom je reč o biljnoj hrani i zdravim mastima. Nalaze se u povrću, voću, mahunarkama, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orašastim plodovima i semenkama. Sveže biljke i začini koji se dodaju u mnoge recepte, daju jelima neobičan ukus i aromu, i pojačavaju njihovo korisno, pa čak i lekovito delovanje.
Umerene količine morske hrane se podrazumevaju, ljudi koji praktikuju dijetu, žive blizu mora i koriste njegove plodove, biraju između različitih vrsta domaćih riba.
Ptičije meso je uključeno, zato što ispunjava uslove za posno meso, jaja i mlečni proizvodi su takođe prisutni, a crveno meso je u minimalnim količinama ili u potpunosti izostaje.
Ekstrmna lišavanja hrane se ne preporučuju. Dijeta zapravo nije usmerena na gubitak težine, već na zdravu ishranu, kako bi telo održalo zdravim, a duh - vedrim. Gubitak viška kilograma je prirodan rezultat ovog dragocenog načina života.
Za krajnji cilj je potrebno potpuno isključenje raznoraznih prerađenih proizvoda i trans masti. Hrana je prirodna, skuvana sa radošću i ljubavlju.
Prednosti i mane mediteranske ishrane
Prednosti su mnogobrojne i nije slučajnost što čine ishranu toliko popularnom.
- Režim ishrane je lako pratiti, zato što je izbor hrane veoma veoliki;
- Ne postoje stroga pravila prema kojima moraju da se isključe cele grupe namirnica;
- Daje telu sve potrebne hranljive materije - vitamine, minerale, antioksidanse, vlakna, esencijalne masne kiseline i sve druge korisne hranljive materije sadržane u preporučenim namirnicama;
- Integralna hrana oduzima više vremena za varenje, a to ima blagotvorno delovanje na organizam, zato što ometa opadanje i rast nivoa šećera u krvi;
- Izostaje rafinisana i nezdravo obrađena hrana;
- Hrana je ukusna i zdrava.
Nedostaci mediteranske ishrane
Nedostataka je sasvim malo i nedostaci mnogu biti lako izbrisani.
- S obzirom na to da ishrana ne obezbeđuje dobar unos proteina (njih je samo 15%), ova ishrana nije odgovarajuća kod treninga snage;
- Niska konzumacija ili izbegavanje crvenog mesa može da dovede do deficita gvožđa i holina koji moraju da se nabave na druge načine;
- Orašasti plodovi, maslinovo ulje i sveže voće i povrće je skuplje od konzervirane hrane i praćenje ovog režima ishrane može da ispadne skuplje.
Osnovni proizvodi u Mediteranskoj ishrani
Za svakoga koga zaintrigira Mediteranski način ishrane veoma je važno koji su osnovni proizvodi koji se preporučuju za svakodnevnu upotrebu. Evo ih:
Paradajz
Paradajz sadrži mnogo likopena, koji je karotenoid. Redovna konzumacija paradajza snižava nivoe lošeg holesterola i uklanja opasnost od kardiovaskularnih oboljenja.
Rukola
Ovo zeleno lisnato povrće, zajedno sa drugim iz ove grupe poput spanaća, zelja, koprive, bogato je vitaminima C, E i bta karotinom. Vitamin C se savršeno čuva u svežem povrću, zato je sveže povrće preferirano.
Maslinovo ulje
Ovo je najzdravija masnoća, najskromnija po pitanju kalorija. Sadrži linolnu i oleinsku kiselinu, vitamin E, fosfor, gvožđe, belančevine, minerale. Veoma dobro reguliše nivoe holesterola u krvi.
Riba i morski plodovi
Riba dokazano smanjuje krvni pritisak, holesterol i trigliceride. Masna riba - skuša, rečna pastrmka, haringa, sardina, tuna i losos su odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Korisna je za mozak i nervni sistem, kod trudnoće i dojenja.
Testenina
Sveže spremljena testenina od tvrde sorte pšenice sadrži složene ugljene hidrate, celulozu, vitamine iz grupe B i magnezijum.
Limun
Limun, limeta i svi ctrusi su izvor vitamina C i fitonutrijenata koji smanjuju holesterol u krvi.
Beli luk
Beli luk je izbor materija sa antibakterijskim i antivirusnim delovanjem. Štiti od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.
Majčina dušica
Majčina dušica se izdvaja među svim ostalim poznatim mediteranskim biljem, koje sadrži antioksidanse zbog svojih izraženih antibakterijskih i antiseptičkih svojstava koja pomažu telu u borbi sa infekcijama.
Kako radi Mediteranska ishrana?
Ovaj način isrhrane stavlja akcenat na hranu siromašnu mastima, holesterolom, ali sa mnogo vlakana. Smanjujući masti u hrani telo unosi manje kalorija. Osim toga, hrana sa veoma krhkim proteinima u njima poput mahunarki i žitarica brzo utoli glad i čuva osećaj sitosti, bez potrebe za unosom dodatnih kalorija.
Orašasti plodovi, riba i masliovo ulje takođe dobro zasite bez povećavanja nivoa holesterola. Većina hrane je sveža i ne obrađuje se putem prženja, što štedi želudac.
Sa ovom dijetom ne mršavi se brzo i zato je naziv dijeta u početku malo netačan. Ovo je način života u kojem je hrana jedno od zadovoljstava koja se dele. Održava telo mladim i energičnim tokom celog života, a to sprečava gojaznost i probleme koji iz toga proizlaze.
Primer jelovnika za mediteransku ishranu
Doručak
Sveže voće
Domaći integralni hleb
Svež voćni sok ili mineralna voda
Ručak
Salata sa ribom i maslinama, prelivena maslinovim uljem
Pileće meso u rerni sa povrćem
Mineralna voda
Večera
Paprike punjene pirinčem
Salata sa povrćem, začni
Čaša crvenog vina
Koja su najukusnija jela u mediteranskoj kuhinji?
Ovo je sporno pitanje, jer su ukusni različiti, ali najčešće poručivana mediteranska hrana je orijentisana prema masovnim preferencijama. One uključuju:
Predjelo - namaz od povrća, Karpačo, parmezan u rerni
Salate - Cezar, Gorgonzola, Verde, salata sa kozjim sirom;
Testeninu - špageti Bolonjeze, taljatele sa vrganjima;
Jela sa mesom - svinjski rolat sa guščijom džigricom, jagnjeći kotleti na roštlju, pileće rolnice na toskanski način, teleći stejk sa sosom od estragona;
Ribe - iverak, orada, pastrmka, mediteranska riba, spremnjene na roštilju, u rerni ili sa povrćem;
Deserti - Čokoladni terin, Tiramisu, Krem Brule
Komentari