Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Mediteranska dijeta za dobro zdravlje i formu

Mediteranska dijeta za dobro zdravlje i formu

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
3621
Mediteranska dijeta za dobro zdravlje i formu

Različite dijete učestvuju u borbi za dobru figuru i zdravu težinu, ali jedna se bitno razlikuje od njih. To je bez sumnje najpoznatiji i najtraženiji režim ishrane poznata pod nazivom Mediteranska dijeta.

U stvari, nije samo pitanje ishrane, već i načina života, filozofije života koje se pridržavaju ljudi sa područja Mediterana. Ne postoje stroga pravila za hranu, a njena glavna ideologija se sastoji u uživanju u hrani i životu uopšte.

Isporučiti zadovoljstvo kroz hranu, poštovati princip umerenosti, fizičke aktivnosti i deliti prijatne trenutke za stolom sa porodicom i prijateljima - to je suština Mediteranske dijet​e.

Rezultati praktikovanja ovakvog načina života daju zadivljujuće rezultate - ljudi u regionima u kojima se hrane u skladu sa principima mediteranske ishrane, retko boluju od hroničnih bolesti i njihov životni vek je mnogo duži nego kod tradicionalnog evropskog načina ishrane.

Šta je potrebno za postizanje dobrog zdravlja i forme u kojoj uživaju ljudi na području Sredozemnog mora? Tajne lokalnog načina odabira hrane?

Osnovne katakteristike mediteranske ishrane

Mediteranska dijeta

Ovo je način ishrane i života kog praktikuju ljudi na ostrvu Krit, zbog čega se često naziva kritskom ishranom, kao i u Grčkoj, Italiji i svim krajevima blizu Sredozemnog mora tokom 60-ih godina prošlog veka.

Fokus ovog režima ishrane je na tome koji proizvodi da se uključe u dnevni jelovnik, a ne šta da se ne jede. Uglavnom je reč o biljnoj hrani i zdravim mastima. Nalaze se u povrću, voću, mahunarkama, integralnim žitaricama, maslinovom ulju, orašastim plodovima i semenkama. Sveže biljke i začini koji se dodaju u mnoge recepte, daju jelima neobičan ukus i aromu, i pojačavaju njihovo korisno, pa čak i lekovito delovanje.

Umerene količine morske hrane se podrazumevaju, ljudi koji praktikuju dijetu, žive blizu mora i koriste njegove plodove, biraju između različitih vrsta domaćih riba.

Ptičije meso je uključeno, zato što ispunjava uslove za posno meso, jaja i mlečni proizvodi su takođe prisutni, a crveno meso je u minimalnim količinama ili u potpunosti izostaje.

Ekstrmna lišavanja hrane se ne preporučuju. Dijeta zapravo nije usmerena na gubitak težine, već na zdravu ishranu, kako bi telo održalo zdravim, a duh - vedrim. Gubitak viška kilograma je prirodan rezultat ovog dragocenog načina života.

Za krajnji cilj je potrebno potpuno isključenje raznoraznih prerađenih proizvoda i trans masti. Hrana je prirodna, skuvana sa radošću i ljubavlju.

Prednosti i mane mediteranske ishrane

Proizvodi za mediteransku dijetu

Prednosti su mnogobrojne i nije slučajnost što čine ishranu toliko popularnom.

- Režim ishrane je lako pratiti, zato što je izbor hrane veoma veoliki;

- Ne postoje stroga pravila prema kojima moraju da se isključe cele grupe namirnica;

- Daje telu sve potrebne hranljive materije - vitamine, minerale, antioksidanse, vlakna, esencijalne masne kiseline i sve druge korisne hranljive materije sadržane u preporučenim namirnicama;

- Integralna hrana oduzima više vremena za varenje, a to ima blagotvorno delovanje na organizam, zato što ometa opadanje i rast nivoa šećera u krvi;

- Izostaje rafinisana i nezdravo obrađena hrana;

- Hrana je ukusna i zdrava.

Nedostaci mediteranske ishrane

Nedostataka je sasvim malo i nedostaci mnogu biti lako izbrisani.

- S obzirom na to da ishrana ne obezbeđuje dobar unos proteina (njih je samo 15%), ova ishrana nije odgovarajuća kod treninga snage;

- Niska konzumacija ili izbegavanje crvenog mesa može da dovede do deficita gvožđa i holina koji moraju da se nabave na druge načine;

- Orašasti plodovi, maslinovo ulje i sveže voće i povrće je skuplje od konzervirane hrane i praćenje ovog režima ishrane može da ispadne skuplje.

Osnovni proizvodi u Mediteranskoj ishrani

namirnice u Mediteranskoj dijeti
Fotografija: Diana Kostova

Za svakoga koga zaintrigira Mediteranski način ishrane veoma je važno koji su osnovni proizvodi koji se preporučuju za svakodnevnu upotrebu. Evo ih:

Paradajz

Paradajz sadrži mnogo likopena, koji je karotenoid. Redovna konzumacija paradajza snižava nivoe lošeg holesterola i uklanja opasnost od kardiovaskularnih oboljenja.

Rukola

Ovo zeleno lisnato povrće, zajedno sa drugim iz ove grupe poput spanaća, zelja, koprive, bogato je vitaminima C, E i bta karotinom. Vitamin C se savršeno čuva u svežem povrću, zato je sveže povrće preferirano.

Maslinovo ulje

Ovo je najzdravija masnoća, najskromnija po pitanju kalorija. Sadrži linolnu i oleinsku kiselinu, vitamin E, fosfor, gvožđe, belančevine, minerale. Veoma dobro reguliše nivoe holesterola u krvi.

Riba i morski plodovi

Riba dokazano smanjuje krvni pritisak, holesterol i trigliceride. Masna riba - skuša, rečna pastrmka, haringa, sardina, tuna i losos su odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Korisna je za mozak i nervni sistem, kod trudnoće i dojenja.

Testenina

Sveže spremljena testenina od tvrde sorte pšenice sadrži složene ugljene hidrate, celulozu, vitamine iz grupe B i magnezijum.

Limun

Limun, limeta i svi ctrusi su izvor vitamina C i fitonutrijenata koji smanjuju holesterol u krvi.

Beli luk

Beli luk je izbor materija sa antibakterijskim i antivirusnim delovanjem. Štiti od srčanih oboljenja i nekih vrsta raka.

Majčina dušica

Majčina dušica se izdvaja među svim ostalim poznatim mediteranskim biljem, koje sadrži antioksidanse zbog svojih izraženih antibakterijskih i antiseptičkih svojstava koja pomažu telu u borbi sa infekcijama.

Kako radi Mediteranska ishrana?

Meni za Mediteransku dijetu

Ovaj način isrhrane stavlja akcenat na hranu siromašnu mastima, holesterolom, ali sa mnogo vlakana. Smanjujući masti u hrani telo unosi manje kalorija. Osim toga, hrana sa veoma krhkim proteinima u njima poput mahunarki i žitarica brzo utoli glad i čuva osećaj sitosti, bez potrebe za unosom dodatnih kalorija.

Orašasti plodovi, riba i masliovo ulje takođe dobro zasite bez povećavanja nivoa holesterola. Većina hrane je sveža i ne obrađuje se putem prženja, što štedi želudac.

Sa ovom dijetom ne mršavi se brzo i zato je naziv dijeta u početku malo netačan. Ovo je način života u kojem je hrana jedno od zadovoljstava koja se dele. Održava telo mladim i energičnim tokom celog života, a to sprečava gojaznost i probleme koji iz toga proizlaze.

Primer jelovnika za mediteransku ishranu

Doručak

Sveže voće

Domaći integralni hleb

Svež voćni sok ili mineralna voda

Ručak

Salata sa ribom i maslinama, prelivena maslinovim uljem

Pileće meso u rerni sa povrćem

Mineralna voda

Večera

Paprike punjene pirinčem

Salata sa povrćem, začni

Čaša crvenog vina

Koja su najukusnija jela u mediteranskoj kuhinji?

Ovo je sporno pitanje, jer su ukusni različiti, ali najčešće poručivana mediteranska hrana je orijentisana prema masovnim preferencijama. One uključuju:

Predjelo - namaz od povrća, Karpačo, parmezan u rerni

Salate - Cezar, Gorgonzola, Verde, salata sa kozjim sirom;

Testeninu - špageti Bolonjeze, taljatele sa vrganjima;

Jela sa mesom - svinjski rolat sa guščijom džigricom, jagnjeći kotleti na roštlju, pileće rolnice na toskanski način, teleći stejk sa sosom od estragona;

Ribe - iverak, orada, pastrmka, mediteranska riba, spremnjene na roštilju, u rerni ili sa povrćem;

Deserti - Čokoladni terin, Tiramisu, Krem Brule

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest