Bonapeti.rs»Članci»Dijete»Primer jelovnika za podeljenu ishranu

Primer jelovnika za podeljenu ishranu

AdminAdmin
Glavni urednik
24835
dijeta

Podeljena ishrana je način ishrane, gde se različite namirnice konzumiraju u određeno vreme i ne mešaju se. Princip ovog načina ishrane je baziran na tome koliko se pojedine namirnice slažu, pa samim tim i koliko su njihove međusobne kombinacije korisne ili štetne po naše zdravlje.

Smatra se da ne mogu istovremeno da se konzumiraju proteini i ugljeni hidrati, budući da su za njihovo usvajanje u organizmu potrebni razlićiti uslovi - kisela sredina za proteine i bazna za ugljene hidrate.

Namirnice, koje obiluju proteinima, su meso, riba, jaja, mahunarke, orašasti plodovi. Namirnice koje su bogate ugljenim hidratima su hleb, proizvodi od testa, brašno, proizvodi od testenina i žitarica, krompir i šećer.

U posebnu grupu spadaju neutralne namirnice - životinjske masti, kačkavalj, sušeno voće, sveže povrće i voće. One se mogu kombinovati i sa proteinima i sa ugljenim hidratima.

piletina

Doručak bi trebalo da podrazumeva voće ili voćnu salatu, kačkavalj ili sir, ili sendvič od integralnog hleba sa maslacem i kačkavaljem.

Ručak treba da sadrži belančevine. Meso i riba se ne slažu sa krompirom i proizvodima od testenina, već samo sa velikom porcijom salate. Što se tiče čorbi, mogu se konzumirati one od povrća, kao i desert sa voćem koje ne sadrži dosta šećera.

Večera treba da obiluje ugljenim hidratima, pošto njih organizam brže usvaja. To mogu biti makarone sa kačkavaljem, slatko voće, kao i zapečeno jelo od krompira.

Pomoću podeljene ishrane možete brzo smršati. Predlažemo vam i primer jelovnika podeljene ishrane, ali uzmite u obzir da treba da se hranite na svakih 4-5 sati.

Ponedeljak

Doručak - jabuka ili dva kivija, ovsene pahuljice sa obezmašćenim svežim mlekom, čaj ili kafa bez šećera. Ručak - kuvane pileće grdi, brokoli, dva parčeta kačkavalja. Užina - jedna kruška. Večera - čorba od povrća, omlet od jaja bez ulja.

Utorak

Doručak - jedna pomorandža, musli sa obezmašćenim mlekom, čaj ili kafa bez šećera. Ručak - parče kuvane ribe, dinstano povrće, sveža salata. Večera - čorba od povrća, zelena salata.

Sreda

Doručak - sok od pomorandže, parče kuvanog ćurećeg mesa sa jednom kriškom integralnog hleba, čaj ili kafa bez šećera. Ručak - kuvano teleće meso, salata od povrća, dinstano povrće. Večera - pohovani karfiol sa kačkavaljem.

Četvrtak

Doručak - dve mandarine, musli sa obezmašćenim mlekom i čaj ili kafa bez šećera. Ručak - kuvani morski plodovi, zelena salata, dinstani patlidžan, dva parčeta kačkavalj. Večera - pržena jaja sa paradajzom ili sok od paradajza, dinstano povrće, sušeno voće.

Petak

Doručak - dva kivija, musli sa obezmašćenim mlekom, čaj bez šećera. Ručak - kuvane pileće grudi, zelena salata, kuvani brokoli i karfiol. Večera - čorba od povrća, pečeni paradajz sa kačkavaljem, voće.

Subota

Doručak - kriška integralnog hleba i malo kačkavalja, čaj ili kafa bez šećera. Ručak - kuvana ili barena riba, zelena salata, dva parčeta kačkavalja. Večera - omlet sa pečurkama, dinstano povrće, zelena salata.

Nedelja

Konzumira se samo voće - oko 2 kilograma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest