Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi?

Koliko soli nam je potrebno da bismo bili zdravi?

Nina NordNina Nord
Džedaj
1086
Obična so

Kamena i morska so uvek su igrale važnu ulogu za ljude. So nije samo začin. So sadrži elemente koji određuju stanje našeg zdravlja.

Veruje se da Kolumbo ne bi stigao u Ameriku da nije imao soli na svom brodu za soljenje mesa. Seljani znaju da krave vole da ližu ljudske ruke.

Životinje ližu ruke da upiju slani znoj zajedno sa mikro elementima koje on sadrži. Životinje takođe nalaze mikro elemente u kamenoj soli.

Ali prečišćena so koju koristimo svaki dan ne sadrži mikro elemente, već samo natrijum. Životinje se ozbiljno razbole ako nemaju kamenu so, koja sadrži jone magnezijuma.

Savremene tehnologije lišavaju soli njenih najvažnijih elemenata - joda, magnezijuma, litijuma, selena, cinka, olova. Ako cenite svoje zdravlje, koristite kamenu so umesto prečišćenu so do natrijuma.

Veruje se da morska so sadrži kompletan kompleks mikroelemenata, kao i neprečišćena kamena so. Kod bolesti bubrega, so je zabranjena.

Različite vrste soli

Gojaznost takođe treba da ograniči potrošnju soli, jer so zadržava vodu u telu. Konzumacija soli se takođe ne preporučuje kod kardiovaskularnih bolesti.

Višak šećera i mesa deluju na isti način kao i višak soli. Smanjite rafinisani šećer, meso i so, a ako solite, uradite to sa kamenom ili morskom solju.

Zdravoj osobi je potrebno četiri do petnaest grama soli dnevno. Hipertenzičari ne bi trebalo da prelaze više od jednog grama soli dnevno. U toplim danima potrebno je konzumirati više soli.

Kada se znojite, gubite ne samo slanu vodu, već i aminokiseline, vitamine, minerale, kalcijum, kalijum, hlor. Nedovoljna količina soli takođe utiče na naše telo - žeđ, umor, grčevi u mišićima, gubitak apetita, mučnina i povraćanje.

Žena kada je trudna želi slanu hranu, jer fetus upija soli iz njenog tela jer su neophodne za njegov razvoj. Manjak soli može povećati rizik od sunčanog udara.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest