Morska So

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Glavni urednik
40890126
Morska so

Morska so je prirodan proizvod, svrstava se u vrh najznačajnijih darova koje more može da nam da. U njenom sastavu ima više od sto mineralnih materija, koje se sastoje od preko 80 elemenata Mendeljejevog periodnog sistema. I zapamtite - nijedan od njih nije dodat veštački.

U današnje vreme morska so se dobija tako, kako se dobijala vekovima. Voda iz slanih voda se odvodi u takozvane "slane bašte", isparava se sunčevim zracima nakon čega se prevrće da se potpuno osuši.

Sastav morske soli

Smatra se da je sastav prirodne morske soli najbliži onoj u krvnoj plazmi. Ona sadrži sve neophodne hemijske elemente - kalijum, kalcijum, natrijum, bakar, fosfor, magnezijum, gvožđe, hrom, cink, selen, silicijum, brom, sumpor, jod i niz drugih. Nerafinirana morska so sadrži oko 95-98% natrijum hlorida. Morski kristal ima složenu strukturu, zbog čega nijedna laboratorija nemože da ga proizvede od svih elemenata koj ga grade. To je veoma dobar primer za jedinstvenost prirodnih tvorevina.

Izbor i čuvanje morske soli

Morska so se prodaje u paketima od jedan kilogram, a cena joj je simbolična. Naravno postoje i skuplje varijante soli, kao na primer atlantska jodirana morska so, čija je cena oko 2, 5 evra za 500 g. Možete da nađete običnu morsku so u skoro svakoj prodavnici hrane. Čuvajte je u suvom i prohladnom ormariću. Rok trajanja joj je dosta dug.

Krupna morska so

Morska so u kulinarstvu

Zbog svojih neospornih kvaliteta moraska so ima određeno mesto u kulinarstvu. Ona se koristi pri spremanju turšija, a sve češće ljudi je korsite za kuvanje jela, jer je mnogo korisnija od kuhinjske soli. Kupujte morsku so sa manjim kristalčićima, da možete da je koristite u više recepata. S druge strane krupna morska so može da se melje posebnim mlinom i da se koristi za začinjavanje salata na primer. Na žalost ne možete potpuno da zamenite kuhinjsku so morskom, zato je najbolja varijanta da ograničite začinjavanje solju, a uvek kad možete začinite salatu morskom solju.

Predstavljamo vam ukusan recept za ribu uvijenu u morsku so. Za tu svrhu vam je neophodna riba po izboru, 1 paket morske soli, nekoliko lista lovora, 10 zrna bibera i malo maslinovog ulja.

Način pripreme: Zagrejte veoma jako rernu. Stavite ribu u posudu sa kockama leda da se veoma dobro ohladi.

Izvadite je malo pre nego što ćete da je pripremite, ocedite i dobro je osušite. Sipajte polovinu morske soli u posudu za pečenje. Stavite dva lovorova lista i polovinu bibera preko soli. Odozgo stavite ribu, a na nju još dva lovorova lista i ostatak bibera. Sipajte ostatak soli i gusto prekrijte ribu. Stavite posudu u zagrejanu rernu i pecite oko 25 minuta. Nakon toga izvadite iz rerne i veoma pažljivo sklonite so nožem. Isecite ribu na porcije i blago je poprskajte maslinovim uljem pre serviranja.

Koristi od morske soli

Morska so je veoma korisna za zdravlje - najviše za razmenu materija, srčani i bubrežni rad. Biološki aktivne materije u morskoj soli pomažu čišćenju ćelija, poboljšavaju prenos morskih impulsa i otklanjaju stres. Morska so je veoma korisna za kožu i zato se koristi aktivno i u balneologiji.

Sitna morska so

Morska so je posebno korsina kod prehlada. Rastvori za nos sa morskom solju pomažu kod sinuzitisa i kijavice. Za tu svrhu neophodno je da rastvorite 1 kašičicu soli u čaši vode. Njom isperite nosne kanale, naginjući glavu i postepeno ulijte vodu u njih, zatvarajući jednu pa drugu nozdrvu.

Pri bolovima, otežanom guranju i upali grla u pomoć dolazi tečnost za ispiranje grla s morskom solju. Za to su vam neophodne dve čaše tople prokuvane vode i 2 kašike sitne morske soli. Grgljajte sa velikim gutljajima a nakon toga ispljunite rastvor.

Kao što smo rekli, morska so je efikasno sredstvo protiv stresa, jer opušta mišiće i umiruje napregnuti nervni sistem. Za tu svrhu pripremite kadu sa rastvorenih 500 g morske soli. So treba da odstoji 15 minuta, a temperatura vode da ne bude veća od 37 stepeni. Ako želite možete da kapnete i neko umirujuće eterično ulje - od kamilice, jasmina ili lavande. Kupka s morskom soli deluje blagotvorno i kod kožnih oboljenja kao što su vitiligo, neurodermatitis, psorijaza i ekcema, a umiruje i simptome reumatizma i artritisa.

Da izlečite noge od otoka neophodna vam je kupka od morske soli, cvet od lipe i menta. Pomešajte po 2 kašike lipovog cveta i mente, prelijte ih sa litar vrele vode i ostavite smesu na vodenoj pari desetak minuta. Već gotova esencija se procedi u bazen s vodom, doda se šaka morske soli i dobro se promeša. Potopite noge i ostanite tako bar 15 minuta.

Morska so je efikasno sredstvo protiv omrznutog celulita. Sipajte sitnu morsku so u gel za tuširanje i masažnim pokretima utrljajte u mokru kožu. Isperite hladnom vodom i uvijte se u topli ogrtač i umotajte se u krevet.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest