Obično svako ko jede pomorandžu baca njenu koru. Međutim, ovo je izuzetno pogrešno - u njoj je sadržano neverovatno mnogo korisnih sastojaka - na primer 200% više celuloze, nego u samom citrusu. Zahvaljujući upravo tome kora pomorandže ima laksativno dejstvo, jača creva, izbavlja od glista, stimuliše rad žuči i pre svega - pomaže u borbi sa viškom kilograma.
Oni koji imaju problema sa varenjem, znaju da je čaj od sitno iseckane kore pomorandže najbolje sredstvo u borbi sa problemom. Osim toga, kao što svi znamo, u pomorandži se nalaze zavidni nivoi vitamina C.
Slabije poznata činjenica je da u njoj ima još i vitamina B, P, E, K, karotina i kalcijuma, od kojih se veći deo nalazi u kori. U kori pomorandže sadržano je i više od 60 vrsta flavonoida i više od 170 različitih vrsta fitonutrijenata. Bogata je različitim pektinima, vitaminima, mineralima, vlaknima i čime još sve ne. A koristi i njenih primena je mnogo.
Na prvom mestu kora pomorandže se koristi u borbi sa kilogramima. Mnoge zaustavlja njen gorak ukus. Ali njen sastav - vlakna, u kombinaciji sa malim brojem kalorija, dostojni su da vas nateriju da progutate ovu činjenicu. Osim toga, ona je efektna protiv gojaznosti.
Osim za mršavljenje, kora pomorandže je i efekta kod lečenja astme. Ona čisti pluća, s obzirom na to da pomaže u razgrađivanju sekreta.
Kora pomorandže se primenjuje i za lečenje respiratornih problema - bronhitisa, prehlada, gripa, raka pluća. Zahvaljujući visokim nivoima histamina u njoj, ona pomaže u ublažavanju ovih stanja.
Nerastvroljivi polizaharidi - vrsta dijetalnih vlakana, takođe su u velikim količinama u kori pomorandže. Oni se bore protiv stanja kao što su zatvor, komplikacije, povezane sa sistemom organa za varenje. Osim toga, smanjuju kiselost i sprečavaju želudačne kiseline i povraćanje.
Komentari