Bonapeti.rs»Članci»Kuvanje»Kako da očistite frižider?

Kako da očistite frižider?

Jana G.Jana G.
Početnik
1672
Frižider

Pošto frižider služi za skladištenje proizvoda koje jedemo, moraju se poštovati dobre higijenske procedure kako bi se sprečilo da štetne bakterije i plesni uđu u našu hranu.

Čišćenje spoljašnjih delova frižidera se ponavlja onoliko često koliko je potrebno. Dovoljno je pranje vodon i sapunom ili odgovarajućim deterdžentom.

Kada čistite zadnju stranu frižidera, frižider prvo mora da se isključi. Tamo se nakuplja mnogo prašine i mora se ukloniti najmanje nekoliko puta godišnje.

Čišćenje se vrši običnim usisivačem sa odgovarajućim priključkom za uske prostore. Ovo će poboljšati uslove za razmenu toplote i smanjiti potrošnju električne energije.

Čišćenje frižidera

Za frižidere gde je kompresor spoljašnji, a ne iza unutrašnjeg zida, ova procedura je posebno važna, jer nakupljanje prašine usporava rad kompresora i može čak da izazove probleme.

Pre čišćenja unutrašnjosti frižidera, potrebno ga je isključiti iz napajanja i ukloniti sve namirnice iz njega.

Ako frižider nema NoFrost sistem, njegov deo zamrzivača se takođe mora prethodno odmrznuti. Preporučuje se čišćenje unutrašnjosti frižidera najmanje 3 puta mesečno.

Čišćenje frižidera može se obaviti vodom u koju je dodata soda bikarbona – 1 kašika na 1 litar vode. Soda bikarbona, osim što će površine učiniti savršeno čistim, takođe će ukloniti bakterije. Gumene zaptivke i isparivač se čiste samo toplom vodom.

Prilikom čišćenja frižidera treba paziti da voda ne uđe u termostat ili sistem sijalice. Očišćeni frižider se obriše iznutra i spolja suvom mekom krpom.

Da biste uklonili neprijatne mirise u frižideru, nakon čišćenja stavite parče sveže isečenog limuna, čašu sode ili sirćeta ili samo parče običnog hleba.

Ako je miris prejak, obrišite unutrašnjost frižidera krpom natopljenom vodom i sa malo sirćeta.

Naravno, mogu se koristiti i specijalno dizajnirani upijači aroma i ugljeni filteri.

Pogledajte još:

- kako odmrznuti frižider;

- zašto frižider pravi led;

- zašto frižider bruji;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest