Povrće bogato vlaknima

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
1714253

Vlakna ili balasne supstance, su složeni ugljeni hidrati koje telo ne vari. Kao takve se mogu definisati celuloza, pektin, sluzave materije, želatin i drugi.

Mogu se naći u voću, povrću, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i semenkama i mahunarkama. Vlakna se ne vare i ispunjavaju stomačnu šupljinu i daju osećaj sitosti.

Hrana bogata mastima sadrži malu količinu vlakana i obrnuto. Hrana bogata vlaknima sadrži mnogo ugljenih hidrata. Zbog toga nema vlakana u mlečnim i mesnim proizvodima.

Unos vlakana je važan za ljudski organizam zbog:

- doprinose efikasnoj apsorpciji hrane i održavaju nivo holesterola i šećera u krvi;

- zadovoljavaju glad, jer stvaraju osećaj sitosti dugo vremena;

- pozitivno utiču na probleme sa peristaltikom kao što su zatvor ili dijareja;

- snižavaju glikemijski indeks i usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, - štite od gojaznosti i taloženja masti.

Zato je dnevni unos povrća bogatog vlaknima toliko važan. A to su: bamija, pasulj, brokoli, paradajz, kupus, prokelj, boranija, krastavac, luk, patlidžan, rotkvica, spanać, zelena salata, zeleno lisnato povrće, tikvice, paprika, artičoke, špargle, bambus.

Za maksimalan efekat, unos vlakana treba postepeno povećavati i uzimati sa više tečnosti, jer ona pomaže u rastvaranju vlakana.

I na kraju, najlakši način da iskoristite prednosti pozitivnih kvaliteta vlakana je da spokojno zamenite jedan od dnevnih obroka velikom, bogatom salatom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji