Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Najbolji sastojci za smutije i sokove protiv gripa i prehlade

Najbolji sastojci za smutije i sokove protiv gripa i prehlade

Lilia  MilkovaLilia Milkova
Inovator
871
smutiji i sokovi

Tokom zimskog perioda gotovo svakodnevno se susrećemo sa svim vrstama prehlada i bolesti. Da ne biste bili primorani da uzimate lekove, najbolji način je da se okrenete prirodi. Pruža nam sve što nam je potrebno da bismo bili zdravi.

Evo hranljivih materija koje se smatraju najefikasnijim u borbi protiv bolesti: vitamini A, C, E i K, bakar, gvožđe i selen. Od velikog značaja su i vlakna, ulja i kiseline sadržane u velikom broju voća i povrća. Prvo pogledajmo tri najbolja voća za smutije i sokove.

1. Najbolje voće nesumnjivo su citrusi. Sadrže veliku količinu vitamina C, ali su bogati i drugim važnim vitaminima, mineralima i jedinjenjima koja se savršeno kombinuju za jačanje imunološkog sistema.

2. Na drugom mestu je šumsko voće! Maline, borovnice i jagode nisu bogate samo vitaminom C, već i vitaminom E. Vitamin E je snažan antioksidans koji jača imuni sistem eliminacijom slobodnih radikala i oksidativnog stresa.

3. Treće mesto pripada kiviju. Ne samo da je pun vitamina C, već je bogat i vitaminima E i K. Vitamin K štiti organizam od određenih bolesti i može čak da pomogne u borbi protiv razvoja određenih vrsta raka, kao i da spreči osteoporozu. Kivi takođe obezbeđuje impresivnu količinu vlakana, kao i kalijuma, bakra, mangana i folata.

smuti sa kivijem i jabukama protiv gripa

Sada pogledajmo tri najbolja povrća za sokove i smutije:

1. Povrće kao što je kupus, kelj, brokoli i karfiol su „superhrana“ koja obezbeđuje veliki izbor vitamina i minerala koji jačaju imunitet. Takođe su bogat izvor vlakana. Pokazalo se da ova grupa povrća deluje kao antiinflamatorno i antikancerogeno sredstvo za smanjenje oštećenja DNK i pruža zaštitu od virusnih i bakterijskih infekcija. Karotenoidi štite telo od bolesti delujući kao moćni antioksidansi.

zeleni smuti protiv prehlade

2. „Jedite spanać“ je fraza koju smo čuli mnogo puta u detinjstvu, a nauka je potvrdila da mama zna o čemu priča! Spanać obezbeđuje obilje vitamina, minerala, jedinjenja B-kompleksa i drugih hranljivih materija! Vitamini A, C, E i K plus minerali gvožđe, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, fosfor i cink se kombinuju za jačanje imuniteta kao nijedna druga hrana.

3. Šargarepa je još jedno povrće koje smo često podsticani da jedemo, i to sa dobrim razlogom! Jednostavno, šargarepa je još jedna superhrana. Ovo povrće bogato antioksidansima sadrži vitamine i minerale koji jačaju imuni sistem. Bogata je i vlaknima koja su izuzetno važna za jak imuni sistem.

Sada ostaje samo da pustite mašti na volju i pomešate najkorisnije i najukusnije sokove za celu porodicu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest