Bonapeti.rs»Članci»Ishrana kod problema»Hrana s laksativnim dejstvom

Hrana s laksativnim dejstvom

Irena LazarovaIrena Lazarova
Početnik
13
Voće za probavu

Da li vam se često dešava da patite od zatvora? Ako je tako obavezno je da preduzmete aktivne mere za rešavanje tog problema.

Sledećih 15 namirnica, koje ćemo vam predložiti, su prirodni diuretici. Oni mogu da vam pomognu za smanjene simptima kod zatvora, kao i kod mnogih drugih crevnih oboljenja. Pre nego što počnete da primenjujete lekarske recepte, probajte da uključite ove laksativne namirnice u vašu dijetu.

Sveže voće

Hrana za trudnice

Banane, jabuke, dinje i još mnogo drugog voća, su bogate tečnim sadržajima koje pomaže da telo "ispere" toksine. Lako se apsorbuju u želudcu i bogate su antioksidansima, vlaknima, kao i vitaminom C.

Suve šljive

One su priznate kao "prirodni laksativ". Bogate u antioksidansima, vitaminom A, kalijumom, gvožđem i vlaknima. Suve šljive dostavljaju korisne bakterije u creva i na taj način su dobra dopuna svakoj dijeti za čišćenje debelog creva.

Sveže jabukovo sirće

Jabukovo sirće je jedna od najboljih prirodnih laksativnih namirnica. Ono može da pomogne u poboljšanju rada "lenjih creva", a takođe izbacuje brže toksine iz tela. Jabukovo sirće sadrži kalijum, pektin, kalcijum i još dosta korisnih materija.

Aloe Vera

Aloe vera je jedna od najstarijih poznatih lekovitih biljaka. Listovi joj sadrže 99% vode, a preostalih 1% ima najmanje 75 poznatih hranljivih materija. Isto tako možete da pijete sok od aloe vere redovno, trgovačka mreža je već bogata različitim brendovima.

Ljuta aleva paprika, đumbir i kurkuma

Hrana koja sadrži gorenavedene začine bi pomogla u varenju i delovaće kao laksativna hrana. Posebno kurkuma se uzima začin koji pomaže za detoksikaciju jetre stimulišući otpuštanje enzima koji odstranjuju kancerogene materije iz tela.

Voćna dijeta

Citrusno voće: limeta, limun i pomorandža

Ovo citrusno voće pomaže najviše pri detoksikaciji. Oni pomažu varenju puštajući enzime prilikom procesa čišćenja.

Sveže povrće

Slično svežem voću, sveže povrće deluje kao laksativna hrana. Visok sadržaj vlakana pomaže regulisanju creva. Nabavite luk, šargarepu, artičoku, brokoli, kupus, šparglu, prokelj, cveklu, beli luk, karfiol.

Paradajz

Paradajz je bogat vitaminima C, A i K. On je dobra laksativna hrana. Ima visok sadržaj likopena - antioksidansa koji čuva od raka debelog creva i prostate.

Omega-3 masnoće

Izvor omega-3 masnih kiselina su konoplja, laneno seme, avokado i maslinovo ulje. Oni čiste toksine i izuzetni su kao laksativno sredstvo.

Lisnato zeleno povrće

Kokosovo ulje

Modro-zelene alge, ječam, gorka tikva, pšenica, kelj, spanać, spanać, zeleni maslačak, cvekla, lucerka, slačica, rukola i drugo slično povrće deluju kao prirodna laksativna hrana s visokim sadržajem vlakana, kalcijuma, magnezijuma i folne kiseline. Osim toga pomažu pri povišenoj žučnoj aktivnosti.

Kokosovo ulje

Korisno kokosovo ulje poboljšava varenje i funkciju creva. Smanjuje upale i održva tkiva.

Avokado

Avokado sadrži izobilje korisnih hrančjivih materija - vlakna, kalijum i folnu kiselinu. Jedite jedan avokado dnevno i osiguraćete oko 30% od dnevne potrebe za vlaknima. Voće pomaže protiv raka grla, grudi i prostate, poboljšava tonus kože i usvajanje hranljivih materija iz druge hrane.

Klice brokolija

Obiluju antioksidansima koji pomažu stimulisanje enzima za detoksikaciju u organima za varenje. Klice su efikasnije od odraslog povrća.

Sveže orašasto voće i seme

Orašasti plodovi

Uključite više semenja, semenke bundeve, bademe, orahe, konopljino seme, susam, čia seme, sibirski kedar i semenke suncokreta u dnevni meni. Bogati su vlaknima, vitaminom E, proteinima, cinkom i drugim osnovnim hranljivim materijama.

Grašak, pasulj i mahunarke

Oni imaju visok sadržaj vlakana i proteina i nizak sadržaj masnoća i holesterola. Preporučuju se vroći pri poblemima sa zatvorom.

Dijetolozi napominju da ne zaboravite da pijete veliku količinu vode!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest