Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravite lisnato testo?

Kako da napravite lisnato testo?

Nina NordNina Nord
Džedaj
11515
Lisnato testo kiflice

Klasičan način pripremanja lisnatog testa kod kuće traje predugo – više od pet sati. Postoji i bži način da pripremite lisnato testo.

Ako želite da napravite testo po klasičnom receptu, kao što su to radili u prošlosti, umesite testo od brašna, vode i malo soli na vrhu noža.

Razvaljajte testo u debeo sloj. U sredinu stavite komad mekog maslaca ili maslaca koji je pomešan sa brašnom do mrvičastog stanja. Testo se umota i ponovo razvalja. Zatim se savija na pola, pa ponovo na pola, i tako sve dok se ne dobije mala loptica. Loptica se stavlja u frižider.

Posle pola sata, testo se vadi iz frižidera i sve radnje se ponavljaju uz dodavanje novog dela maslaca. Zatim se testo vraća u frižider.

Sledi još jedno vađenje posle još pola sata, još jedna porcija maslaca i valjanje i opet ostavljanje u frižideru. Nakon što se testo izvadi po treći put i sve radnje se ponovo ponove, ostavlja se sat vremena u frižideru.

Pecivo od lisnatih kiflica

Za naš drugi brzi recept za brzo pravljenje lisnatog testa potrebne su vam 2 šolje brašna, 200 grama maslaca, prstohvat soli, pola šolje vode, 1 kašika sirćeta, pola kašike šećera.

Brašno se proseje, dodaje se hladan maslac isečen na komade. Oštrim nožem isecite maslac na veličinu zrna graška, neprestano ga mešajući sa brašnom dok ga sečete.

Testo se ne mesi rukama, pošto će maslac omekšati od toplote ruku i upiće više brašna, što testo čini manje nežnim. U hladnoj vodi rastvorite so i šećer i dodajte sirće.

U testo se dodaje tečnost i zatim se rukom umesi glatko i sjajno testo uz dodavanje brašna ili vode po potrebi.

Sirće povećava kvalitet lisnatog testa. Ako sirćeta nema dovoljno, ne dobijaju se slojevi karakteristični za lisnato testo, a ako je previše sirćeta, ukus testa se kvari.

Testo se pokriva providnom folijom i ostavlja dva sata u frižideru. Pre pečenja, testo se razvalja, lagano pospe brašnom i presavija na četiri.

Zatim se razvalja, ponovo savija i to se ponavlja još jednom. Tako je testo zasićeno vazduhom i postaje vazdušastije i ukusnije. Izbegavajte da peciva oblikujete rukama, za oblikovanje koristite oštar nož.

Ako volite da pripremate poslastice sa lisnatim testom, preporučujemo vam da isprobate naše recepte za:

- lisnate kiflice;

- slatkiši od lisnatog testa;

- rolat od lisnatog testa;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest