Bonapeti.rs»Članci»Šta da skuvam»Kako da napravite veganski majonez?

Kako da napravite veganski majonez?

Iliana AngelovaIliana Angelova
Početnik
4096
vegan majonez

Među sosevima za aromatiziranje osnovnih namirnica, majonez zauzima centralno mesto. Pogodan je dodatak grickalicama i sendvičima. Pravi savršen tandem sa različitim vrstama mesa, sa salatama, pecivom i povrćem.

Međutim, poznato je da se pravi sa jajima, a za vegane je to neprihvatljiv sastojak. Postoje načini da zadržite majonez na meniju sa takvim veganskim izborom obroka. Majonez se može pripremiti i bez životinjskih proizvoda.

Ovo se može uraditi zamenom jaja proizvodima od povrća. Pogodni su sojino mleko, tofu, kuvana leblebija, bademovo mleko, sirovi indijski orah.

Ovi veganski majonezi su lagani i prijatnog ukusa, dobar su dodatak salatama i mogu se namazati na parče hleba. Njihova gustina je regulisana količinom tečnosti koje se dodaju. Takođe se mogu čuvati u staklenoj tegli 4-5 dana u frižideru. Tamo se majonez još malo zgusne, tako da sledeći put kada ga upotrebite, možete da probate još jedan osećaj ukusa koji stvara drugačija konzistencija.

Svi veganski majonezi se prave pasiranjem sastojaka u blenderu, uz dodatak odabrane masti – ulja ili maslinovog ulja. Međutim, mast se po želji može izbeći. Ovo se radi pri izboru glavnog sastojka. Na primer, mast od indijskog oraha je dovoljna i ne morate da dodajete.

Koji su obično glavni sastojci veganskog majoneza?

Osim biljnog mleka ili proizvoda od soje, kao i masti, koja se dodaje u većini slučajeva, ostali sastojci su senf, sirće, beli luk u prahu, sok od limuna, so, svi proizvodi koji se nalaze u svakom domaćinstvu. Stoga je sama priprema veganskog majoneza jednostavna, brza i ekonomična.

Evo dva recepta za takav proizvod koji svakome može doneti novi osećaj ukusa koji može postati omiljeni.

Akvafaba majonez

Kuvana leblebija - 1 konzerva

1 šolja ulja

vegan majonez sa leblebijama

1/4 kašike senfa

1 i 1/2 kašike jabukovog sirćeta

2 kašike javorovog sirupa

so - po ukusu

Priprema: Sve sastojke izmiksati u blenderu, zajedno sa četvrtinom šolje tečnosti iz konzerve. To je akvafaba, koja je savršena zamena za belance. Ulje se ne stavlja u blender. Nakon što se sve izmiksa, ulje se dodaje nakon toga. Ohladite u frižideru oko 4 sata.

Majonez sa indijskim orahom

Šolja sirovih indijskih oraha

1 kašika soka od limuna

1/3 šolje vode

1 kašika jabukovog sirćeta

1 kašika senfa

1 kašika belog luka u prahu

soli po ukusu

Priprema: Indijski orah se prethodno potopi u vodu na pola sata. Svi proizvodi se stavljaju u blender i melju se do željene konzistencije. Čuva se u staklenoj tegli, a majonez može da stoji u frižideru do 5 dana.

Pogledajte još ideja za veganske namaze.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest