Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo kiselo testo za hleb

Kako da napravimo kiselo testo za hleb

Plamena M.Plamena M.
Džedaj
233
Hleb sa kvasom

Da biste napravili kiselo testo za hleb, treba da pratite nekoliko tačno određenih pravila. Na prvom mestu obratite pažnju na posudu u kojoj ćete ga "nadgledati". Najviše odgovara standardna tegla od kompota sa metalnim rupičastim poklopcem. Nakon toga brašno - poželjno je da se počne s ražanim ili integralnim. Nakon izvesnog vremena (otprilike nedelju dana) je dobro da se pređe na belo brašno zbog manje verovatnoće da u njega uđu neželjeni mikroorganizmi.

Pri preduzimanju prvih koraka nije neophodno da se troši mnogo materijala - dovoljne su tri kašike brašna i skoro toliko vode. Kad kiselo testo nadođe ono (najmanje) udvostruči svoj obim. Za tu svrhu ne treba da se stavlja mnogo materijala jer će za nekoliko dana količina kiselog testa biti ogromna.

Da ne biste stalno mislili o tačnim količinama i proporcijama, nastavite na sledeći način: zahvatite polovinu nadošlog testa i ponovo dodajte tri kašike brašna s malo vode. Neki ljudi više vole odnos pet kašika na čašu vode.

Pri pripremi kiselog testa treba da imate u vidu da kad spremate novu dozu treba da bacite pola količine stare. Ako to ne uradite umorićete ga od gladi, jer kad raste rastu mu i hranljive potrebe.

Ključ u pripremi ovog proizvoda je gustina. Ako je dosta retko, procesi u njemu protiču toliko brzo da ne uspevate da ih zapazite - naraste, preraste i splasne, bez obaveštenja. Eto zašto se preferira gušće kiselo testo. Temperatura treba da mu bude između 20 i 25 stepeni. Ako postane hladniji, neće se upropastiti ali će mu se usporiti životni procesi.

Kvasni hleb

Kiselo testo treba da se hrani bar dva puta dnevno. Ponekad, posebno ako je toplije, može da naraste dosta brzo i da traži hranu češće. I čak ako je dosta gusto možete da ga hranite samo dva puta tokom celog perioda rasta.

Neophodni sastojci:

2 kriške kvasnog hleba, 6-8 kašika integralnog brašna, 100-150 ml vode

Način pripreme:

U teglu se nacepkaju kriške kvasnog hleba. Stavi se brašno, voda, promeša se i pokrije rešetkom ili rupičastim poklopcem. Gustina treba da bude kao za testo za tortu.

Kiselo testo se hrani svaki dan (može i po dva puta) i meša se redovno nemetalnim priborom. Nije obavezno da se hleb potpuno rastvori, posebno ako ima koricu.

Kiselo testo je gotovo za 3-4 dana. Ovaj put nije neophodno da odvojite testo za sledeće mešenje - vaš hleb će poslužiti kao početak sledeće "berbe" kiselog testa.

I ako se ne dobije iz prvog puta - ne prestajte da pokušavate, jer hrana napravljena s domaćim kiselim testom je ukusnija i korisnija od ostale.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest