Bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kako da napravimo kuvano testo

Kako da napravimo kuvano testo

Paolina SyarovaPaolina Syarova
Početnik
1521
Kako da napravimo kuvano testo

Samo ime ovog testa govori da se ono dobija kroy kuvanje testa. Tehnologija same pripreme nije složena, ali se mora poštovati, kako bi rezultat bio dobar. Kuvano testo je vazdušasto i kao posledica kuvanja uspeva da naraste upravo zbog pare, koja se stvara tokom njegove pripreme.

Odakle potiče samo kuvano testo nije baš najjasnije, jer i italijani i francuzi pripisuju sebi zasluge da su ga baš oni izmislili.

Šta vam je neophodno kako bi pripremili kuvano testo?

Pored brašna i vode, potrebni su vam so, jaja, i maslac.

Kako se priprema kuvano testo?

Pripremite veliku šerpu u koju treba da stavite maslac (4 kašike), vodu (1 šolju), sasvim malo soli. Ove namirnice stavite na vatru i sačekajte da smesa proključa (maslac treba da se istopi), pa ih zatim skinite sa vatre. Odmah treba da dodate 1 šolju brašna i dok ga dodajete treba da ebergično mešate.

Kako da napravimo kuvano testo

Nastavite mešanje smese do momenta dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica. Vratite smesu na vatru, ali na nižu temperaturu i nastavite da mešate i budite pažljivi, jer smesa ne treba da bude lepljiva.

Sklonite šerpu sa vatre i testo prebacite u posudu. Ostavite ga oko 5 minuta da se prohladi i počnite da dodajete jedno po jedno jaje od 4 ukupno, uz neprestano mešanje testa.

Obavezno je da dodajete jaja jedno za drugim - kod svakog dodatog jaja mešajte dok se testo ne ujednači i tek nakon toga možete da dodate drugo jaje. testo treba da postane veoma glatko.

Kada dodate jaja, testo je gotovo i možete da pređete na interesantniji deo pripreme - od kuvanog testa možete da napravite mnogo različitih vrsta deserata, a možete da koristite i slano punjenje. Testo možete da pržite i da pečete.

Od kuvanog testa se najčešće pripremaju ekleri, tulumbe i različita peciva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest