Samo ime ovog testa govori da se ono dobija kroy kuvanje testa. Tehnologija same pripreme nije složena, ali se mora poštovati, kako bi rezultat bio dobar. Kuvano testo je vazdušasto i kao posledica kuvanja uspeva da naraste upravo zbog pare, koja se stvara tokom njegove pripreme.
Odakle potiče samo kuvano testo nije baš najjasnije, jer i italijani i francuzi pripisuju sebi zasluge da su ga baš oni izmislili.
Šta vam je neophodno kako bi pripremili kuvano testo?
Pored brašna i vode, potrebni su vam so, jaja, i maslac.
Kako se priprema kuvano testo?
Pripremite veliku šerpu u koju treba da stavite maslac (4 kašike), vodu (1 šolju), sasvim malo soli. Ove namirnice stavite na vatru i sačekajte da smesa proključa (maslac treba da se istopi), pa ih zatim skinite sa vatre. Odmah treba da dodate 1 šolju brašna i dok ga dodajete treba da ebergično mešate.
Nastavite mešanje smese do momenta dok ne dobijete homogenu smesu bez grudvica. Vratite smesu na vatru, ali na nižu temperaturu i nastavite da mešate i budite pažljivi, jer smesa ne treba da bude lepljiva.
Sklonite šerpu sa vatre i testo prebacite u posudu. Ostavite ga oko 5 minuta da se prohladi i počnite da dodajete jedno po jedno jaje od 4 ukupno, uz neprestano mešanje testa.
Obavezno je da dodajete jaja jedno za drugim - kod svakog dodatog jaja mešajte dok se testo ne ujednači i tek nakon toga možete da dodate drugo jaje. testo treba da postane veoma glatko.
Kada dodate jaja, testo je gotovo i možete da pređete na interesantniji deo pripreme - od kuvanog testa možete da napravite mnogo različitih vrsta deserata, a možete da koristite i slano punjenje. Testo možete da pržite i da pečete.
Od kuvanog testa se najčešće pripremaju ekleri, tulumbe i različita peciva.
Komentari